Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data, og har jobbet i redaksjonen i 7 år.
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data, og har jobbet i redaksjonen i 7 år.Vis mer

Forventninger til dataåret 2007

2006 er et tilbakelagt kapittel, og vi retter nå blikket framover og ser nærmere på hva vi kan forvente på data- og internettfronten i 2007.

Det er et stort privilegium å få jobbe med produktgrupper som er i konstant, rivende utvikling. Vi tenker gjerne ikke over det til dagen, men av og til får vi noen skikkelige a-ha-opplevelser. Det skjer først og fremst når vi blar tilbake i arkivene, for å hente bakgrunnsinformasjon eller tar en "rydderunde" i de mange tusen sakene som er blitt publisert på dinSide.no/data siden 1998. Ta for eksempel en åtte år gammel test av en bærbar PC, et kamera eller harddisk; det kan være meget god underholdning i slike artikler i dag.

Kapasitet og hastighet snart ikke-tema?

For ikke lenge siden skrev jeg for eksempel en kommentar om at harddiskkapasiteten i min nye PC var tusen ganger større enn den var for ti år siden. I år vil de første harddiskene med over én terabyte kapasitet finne veien til butikkhyllene, og selv om behovene for lokal lagring fortsatt øker raskt, vil vi snart oppleve at kapasiteten ikke lenger vil være noe tema. Det vil alltid være plass til mer.

Samtidig dukker det stadig opp løsninger der Internett spiller en sentral rolle for datalagringen. Vi har allerede sett nettsteder der du kan lagre all musikken din for en billig penge og dermed ha den tilgjengelig overalt, bildelagringsløsninger finnes mange av, og vanlige backup-løsninger florer også. Programmer som kjøres gjennom nettleseren blir dessuten stadig mer avanserte, og med tiden vil det kanskje avløse dagens lokale installasjoner - og vi kan vinke adjø til alle utfordringene knyttet til piratkopier, virus, datatap osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En viktig nøkkel til det hele er naturligvis bredbåndet, eller retter sagt: bredbåndets bredde. Ut-hastigheten må bli bedre, og her vil det skje mye allerede i 2007. Etter hvert vil heller ikke dette være noe tema, å snakke om bredbåndshastighet vil bli like uvanlig som å snakke om strømkapasiteten i huset ditt. Det er noe som bare er der, og som vi normalt ikke behøver å forholde oss til.

Mot slutten for DRM?

HD-DVD og Blu-ray, som skal avløse dagens DVD-format, vil omsider komme ordentlig på banen i år. De første produktene er alt i butikkene, men det kan lønne seg å vente med å kjøpe. Vi har selv testet Samsungs Blu-ray-spiller, og selv om kvaliteten på HD-materiale kan ta pusten fra deg, er den både treg og dyr. Snart kommer hybridspillere og opptakere, og prisene vil rase raskt. HD-DVD og Blu-ray-brennere vil etter hvert også avløse dagens DVD- og CD-brennere i PCene, og denne overgangen vil ta til for fullt etter sommeren.

2006 ble også året da video og videodeling fikk sitt gjennombrudd på nettet, mye takket være videosamfunn som Youtube, bubblare, norwaylive og lignende. Videoinnhold på nett blir enda viktigere i år. Nå kommer også de store filmstudioene på banen, og innen utgangen av året vil mange videobutikker ha måttet stenge dørene. "Formatkrigen" mellom HD-DVD og Blu-ray vil vi kanskje le av om få år, når filmer streames rett fra filmarkivene i akkurat den oppløsningen og kvaliteten du selv ønsker.

Utfordringene knyttet til opphavsrettigheter står derimot i kø. Vi vil med stor sannsynlighet se store endringer når det gjelder opphavsrett og kopibeskyttelse i 2007, flere innholdsleverandører er allerede i ferd med å innse at i en digital tidsalder må de komme forbrukerne mer i møte for å skape løsninger alle er fornøyd med.

I kjølvannet av dette går dagens DRM-beskyttet musikk og videoinnhold en usikker tid i møte. Flere innholdsleverandører har så smått begynt å tilby materiale uten DRM for å sjekke reaksjoner i markedet. Personlig er jeg ikke i tvil om at musikk- og filmbransjens eneste utvei blir å fjerne DRM, tilby komplette kataloger i super kvalitet, halvere prisen og samtidig få myndighetene med på å ta kvelertak på de mest brukte åpenbare ulovlige tjenestene.

PC og Mac

En aktør som i større grad enn de fleste sliter med piratkopiering, er naturligvis Microsoft. Windows Vista har fått blandet mottakelse i markedet, få bedrifter har så langt konvertert, og det vil med stor sannsynlighet gå lang tid før salget tar av. Det skyldes dels at Vista er svært ressurskrevende, dels at Windows XP er blitt et solid operativsystem, og dels at det vil ta tid før Vista er like gjennomprøvd. Men adopsjonen er uunngåelig, ikke minst takket være Microsofts avtaler med de store PC-produsentene.

Og PC-produsentene vil naturligvis i langt større grad enn tidligere ha fokus på bærbare PCer i år. Argumentene for å velge stasjonært blir færre og færre. Med den prisutviklingen vi har sett på bærbar-fronten det siste året, vil det allerede i år bli vanlig at hvert familiemedlem har sin egen bærbare maskin.

Også Apple vil være med på notene. Senere i år lanseres en stor oppgradering av MacOS, Leopard. Flere vil få øynene opp for de gode egenskapene til disse maskinene, salget vil øke, men Mac vil fortsatt være et nisjeprodukt også i 2007. Svært mange vil kjøpe Mac fordi den ved hjelp av Bootcamp og Parallels kan kjøre Windows XP og Vista. Men det er uansett ikke mange av oss som har behov for to operativsystemer på samme maskin.

Mange vil i 2007 velge å ha en stasjonær PC som fungerer som trådløs filserver i heimen, der alle videoer, musikk, bilder og sikkerhetskopier blir lagret og hentet fram ved behov på en av husstandens bærbare PCer. Og dersom du ikke har merket deg forkortelsen NAS ennå, kan du like godt gjøre det med det samme. Dette er et smart alternativ til "serveren" når det kommer til sentral lagring og deling av data og skrivere i nettverket.

En stor del av datamaskinene som blir solgt i år vil ha prosessorer med to eller flere kjerner, som gjør det mulig å utføre flere operasjoner samtidig uten tap av hastighet. Men effekten er ikke alltid like stor, det kan blant annet undertegnede skrive under på. Det er flere flaskehalser som må åpnes, for eksempel arbeidsminnet - og her vil overgangen til DDR3 senere i år være et viktig skritt. Men den største flaskehalsen vil fortsatt være den mekaniske harddisken, spesielt i bærbare PCer. Også den går en usikker fremtid i møte. Overgangen fra mekanikk til elektronikk vil skje, og selv om en del PCer uten harddisk vil dukke opp allerede i år, blir de neppe vanlige før rundt 2010.

Stue-PCen har vi snakket om i mange år, og i USA er den i ferd med å bli en hit. Takket være Vista og den nye Media Center-versjonen, er den blitt enda mer brukervennlig. Vi tror imidlertid ikke at fremtidens stue-PC vil være stasjonær, den vil være bærbar og lydløs, og tilkobles enkelt ved behov ved hjelp av en HDMI-kabel.

Og skillet mellom dataskjerm og TV er allerede i ferd med å bli visket ut. Færre vil velge en ren datamonitor i 2007, først og fremst takket være den store andelen PC-kjøpere som velger bærbart, og synkende priser på LCD-TVene.

Bare én ting er helt sikkert...

Av alle spekulasjoner og spådommer er det uansett noe som kan sies med større sikkerhet enn alt annet: Produktene blir bedre og billigere. DinSide Data kommer til å være med deg hele veien, og fortelle deg hva som er de beste datakjøpene, allerede før du går i butikken.

Det blir utvilsomt et spennende år, måtte det bringe mye godt og spennende for alle DinSide Datas lesere!