Fortsatt enormt mange XP-brukere

Og siste MacOS-versjon har færre brukere enn Windows Vista.

Selv Windows Vista er mer utbredt enn siste MacOS-utgave. Foto: Apple
Selv Windows Vista er mer utbredt enn siste MacOS-utgave. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge analyseselskapet Netmarketshare kjører Windows XP fortsatt på hele 37,19 prosent av alle PC-er som er tilkoblet Internett. Tallet er ekstremt høyt, tatt i betraktning at det er snart har gått 12 år siden lanseringen. Statistikken innbefatter kun bærbare og stasjonære PC-er, ikke nettbrett og mobiler.

XP og Windows 7 i en særklasse størst

XP er imidlertid ikke det mest brukte operativsystemet. Windows 7 har en markedsandel på 44,49 prosent, som faktisk er en økning på 0,12 prosentpoeng siste måneden.

Hva angår XP, er situasjonen ganske status quo fra forrige måned, sikkert til Microsofts store fortvilelse. Selskapet håper som kjent å pensjonere det aldrende operativsystemet for godt i 2014, ved å kutte alt av support, sikkerhetsfikser og oppgraderinger.

Les også: Du trenger ikke piratkopiere

Windows XP med Royale-grensesnittet ser unektelig bra ut den dag i dag. Foto: DinSide.no
Windows XP med Royale-grensesnittet ser unektelig bra ut den dag i dag. Foto: DinSide.no Vis mer

(Fortsetter under bildet)

Windows 8 fortsatt liten

Det har nå gått et år siden Windows 8 ble ferdigstilt, men foreløpig er markedsandelen beskjedne 5,4 prosent, som riktig nok er opp 0,3 prosentpoeng fra forrige måned. Operativsystemet har måttet tåle mye kritikk, blant annet fordi alle brukerne blir påtvunget et grensesnitt som favoriserer berøringsskjermer.

Widndows 8 med den nye startmenyen. Foto: DinSide
Widndows 8 med den nye startmenyen. Foto: DinSide Vis mer

(Fortsetter under bildet)

Dette vil imidlertid bedre seg noe med lanseringen av Windows 8.1 i høst. Om det er nok til at salget endelig løsner, gjenstår å se.

Hva med MacOS og de andre?

Windows 8 er imidlertid større enn Windows Vista, ifølge Netmarketshare. Vistas markedsandel faller relativt raskt, og har nå en markedsandel på 4,24 prosent. Operativsystemet har lenge blitt omtalt som en stor flopp, men selv nå, seks og et halvt år etter lanseringen, har den en høyere markedsandel enn MacOS X 10.8, som er det ferskeste og mest brukte operativsystemet til Apples Mac-maskiner.

De tre siste MacOS X-utgavene har til sammen 6,65 prosent markedsandel, ifølge Netmarketshare. Det er imidlertid verdt å merke seg at MacOS er uløselig knyttet til en spesiell type maskiner fra Apple, og ikke kan installeres på vanlige PC-er.

HUSKER DU? Veksling mellom åpne progranvinduer i Windows Vista. Foto: DinSide
HUSKER DU? Veksling mellom åpne progranvinduer i Windows Vista. Foto: DinSide Vis mer

(Fortsetter under bildet)

Når det gjelder diverse Linux-distribusjoner, BSD og Googles Chrome, havner disse i en samlebolk som til sammen har 2,04 prosent markedsandel.

Kilde: Netmarketshare.com.

Les mer om:
MacOS
Windows