Førsteinntrykk: Samsung Galaxy TabPRO

Først og fremst en helt fantastisk skjerm.

Grensesnittet minner om Windows 8/Phone 8 med sine fliser, men skjermen overgår alt vi har sett av Windows-brett så langt.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Grensesnittet minner om Windows 8/Phone 8 med sine fliser, men skjermen overgår alt vi har sett av Windows-brett så langt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettbrett-salget har virkelig tatt av, og mange av de store produsentene viste fram årets nyheter under CES-messen i Las Vegas tidligere denne måneden.

LES OGSÅ:

En av dem var Samsung, som sammen med Apple "eier" storparten av nettbrett-markedet. De viste fram hele fire nye brett i den ferske Galaxy TabPRO og NotePRO-serien.

Les mer om lanseringen her

Microsoft-tilnærming?

PRO indikerer at brettene byr på litt mer funksjonalitet enn standard Tab-brett, med fokus på produktivitet. For alle TabPRO-brettene kommer blant annet med forhåndsinstallert Office-pakke med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy som tilsvarer programmene du finner i Microsoft Office. Grensesnittet i programmene er svært likt Microsoft Office 2013, og de skal dessuten være nær 100 prosent kompatible med Office-filer, ifølge Samsung selv.

En annen litt oppsiktsvekkende nyhet er at det klassiske Android (4.4)-grensesnittet er blitt erstattet av noe som minner mistenkelig om noe vi har sett før. Når du skrur på brettene blir du nemlig møtt av en hjemskjerm som består av fliser i forskjellige størrelser. Flisene er levende og kan vise nye eposter, bildesamlingen din, dato, tid, temperatur, eller ganske enkelt være snarveier til apper.

Høres det kjent ut? Dette er så nært fliseløsningen i Windows 8/Phone 8 som det nesten er mulig å komme.

Flisene kan selvfølgelig organiseres, flyttes og endres på som du selv ønsker, og bak dem finner du fortsatt det klassiske Android-grensesnittet som vi kjenner fra eldre Samsung-brett.

Potent 8,4-tommer

Vi har fått leke oss med et tidlig produksjonseksemplar av det minste brettet i TabPRO-serien, med en skjerm på 8,4 tommer. Det er altså 0,5 tommer større enn iPad Mini. Ifølge Samsung ville produksjonskostnadene være de samme enten man gikk for 7,9 eller 8,4 tommer. I tillegg kommer brettet med 10,1 og 12,2" skjerm.

Låsebildet med sine sterke farger får fram det beste i skjermen.
Låsebildet med sine sterke farger får fram det beste i skjermen. Vis mer

På innsiden sitter en av de kraftigste nettbrettprosessorene på markedet, en firekjernet Snapdragon 800 som kjører på 2,3 GHz. Det sørger for at brettet løser alle oppgaver kjapt og effektivt.

Brettet har to kameraer, ett på 8 og ett på 2 megapiksler. For øvrig har brettet fått støtte for trådløse AC-nett, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass og en rekke andre teknologier.

Det er utstyrt med 2 GB RAM og leveres med enten 16 eller 32 GB lagringsplass. Dette kan utvides med et microSD-kort på inntil 64GB. Du finner flere tekniske detaljer her.

Designmessig følger den i samme spor som de siste Tab-brettene, vårt eksemplar har hvit ramme rundt skjermen og hvit, skinnimitert bakside.

(Fortsetter etter bildene)

Høyre side har IR-port, lydjustering og av/på-knapp.
Høyre side har IR-port, lydjustering og av/på-knapp. Vis mer

Undersiden har microUSB-kontakt og stereohøyttalere.
Undersiden har microUSB-kontakt og stereohøyttalere. Vis mer

Bakside i imitert skinn.
Bakside i imitert skinn. Vis mer

Mer "retina" enn iPad Mini Retina

Størrelsesmessig er brettet 12,8 x 21,9 x 0,72 cm og veier 331 gram. Til sammenligning er iPad Mini 13,4 x 20 x 0,72 cm og veier 308 gram. Ganske sammenlignbar i størrelsen altså, men iPad Mini er litt bredere på grunn av annet bredde:høydeforhold på skjermen.

Det som er vel så interessant er at iPad Minis "Retina"-skjerm har en oppløsning på 2.048 x 1.536 piksler, mens TabPRO har 2.560 x 1.600 piksler, som gir en høyere pikseltetthet og dermed enda skarpere bilde. Vi beveger oss nå ned på nivåer som neppe skilles med det blotte øye på normal betraktningsavstand.

Selv med nesa helt inni brettet er det nærmest umulig å oppdage pikslene.
Selv med nesa helt inni brettet er det nærmest umulig å oppdage pikslene. Vis mer

Vi kan uansett slå fast at "Super clear LCD"-skjermen på TabPRO 8,4 er eksepsjonelt bra, uansett vinkel. Den fungerer også bra utendørs i vanskelige lysforhold. Berøringsfølsomheten er også som ventet helt ypperlig.

Per i dag representerer dette det beste som er å oppdrive på nettbrett-skjermfronten, men vi vet at det kommer brett med OLED-skjermer senere i år. I teorien betyr det i hvert fall enda bedre dynamisk omfang under alle lysforhold, samtidig som strømbruken holdes på et minimum.

Kommer tilbake med mer

Blandingen av gammelt og nytt grensesnitt har muligens gjort brukopplevelsen noe mer fragmentert på TabPRO enn tidligere, men dette skal vi komme tilbake til når vi har fått testet et ferdig eksemplar.

Brettene blir tilgjengelig i uke 9 (siste uke i februar), og vi kommer tilbake med full test når disse er blitt tilgjengelig. Prisen på 8,4-tommeren er ventet å ligge på rundt 3.000 kroner veiledende for 16 GB-utgaven. 4G-versjonen vil koste en tusenlapp mer.

Stor test: NETTBRETT

Les også: Dette forventer vi av teknologien i 2014

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!