Førsteinntrykk: MacBook

Nå er Apple klar med sin nyeste bærbare i den rimeligste enden av prisskalaen. Vi har fått den i hus, her er vårt førsteinntrykk.

Stadig større del av Apples datamaskiner er nå over på Intel-platform, og utvalget dekker nå alle modeller for privat bruk - iMac og Mac Mini - og alle de bærbare. Først kom MacBook Pro og nå også "bare" MacBook. Nå venter vi bare på de tunge stasjonære, de som i hovedsak brukes av profesjonelle i medieproduksjon. Stikkordet her er nok neste generasjon Intel-prosessorer...

Årsaken til dette er nok at Apple rir på iPod-bølgen, og denne skyller over privatmarkedet. Det er nok atskillig lettere å få privat-brukere til å prøve seg på en relativt rimelig Mac, særlig nå som det finnes en retrettmulighet ved å kjøre Windows i tillegg - eller i stedet.

MacBook - imageskaper klar til bruk

Apple profilerer MacBook som en maskin som er klar til bruk. Og det er ikke kjedelige jobb-relataterte oppgaver den er klargjort for. Her er det buzzwords som blogging og podcasting som står øverst på lista, deretter kommer "alt annet" som dekkes av iLife som stadig får nye funksjoner.

Førsteinntrykk: MacBook


Apple har innrettet MacBook som et verktøy for allsidig kreativitet i den private sfæren, med et design som matcher. Dermed får man dobbel effekt, blir man observert med en MacBook blir man også antatt å være en kreativ type. I hvert fall blant likesinnede og wannabes. Og dem er det ikke så få av.

Potent maskin

MacBook er ikke bare et imageprodukt, det er en høyst kapabel maskin, med komponenter som matcher det meste.

Sammenligner du med MacBook Pro er det først og fremst grafikkytelsen og selve konstruksjonen som utgjør de viktigste forskjellene. MacBook bruker grafiikkprosessoren i brikkesettet, denne kan på ingen måte hamle opp med ATI-grafikken som vi også finner i iMac.

MacMini er en mer nærliggende maskinplatform å sammenligne med, men MacBook leveres med vesentlig raskere prosessorer - 1,83 eller 2 GHz Core Duo, mens MacMini kommer med 1,5 GHz Core Solo eller 1,66 GHz Core Duo.

Skjermen er nå i bredformat, som alle andre Mac'er, og oppløsningen på skjermen er 1280 x 800. Den har nå fått blankt kontrastbelegg, noe ikke alle er like begeistret for. Effekten er som på papirbilder, glanset overflate blir "flott". Samtidig blir den vanskelig å bruke i visse typer belysning. Men skjermen er lyssterk og flott, betraktningsvinkelen er derimot beskjeden. Det er ikke så farlig på en bærbar, det er faktisk ofte en fordel å ikke dele alt med de som sitter ved siden av på fly eller lesesal...

Vårt testeksemplar er utstyrt med 2 GHz CPU, 512 MB RAM, 60 GB disk og SuperDrive optisk drev.

Det er 2 USB, 1 FireWire, GB Ethernet og lyd inn/ut (også digital).

Førsteinntrykk: MacBook


Utgangen for ekstern skjerm er på mini-DVI, og det finnes overganger både til vanlig DVI og VGA. Eksterne skjermer støttes nå i opptil 1920x1200, vi testet 1600x1200 og 1680x1050 som fungerte utmerket. Dette er altså i tillegg til den interne skjermen.

I bruk

Det er ikke tvil om at en som kjøper en MacBook får servert en langt mer omfattende og interessant totalløsning enn noen PC-leverandør kan tilby. MacOS X og iLife pluss FrontRow er en elegant og vel-integrert løsning som trives utmerket på Intel-platfornen. Responsen er påtagelig bedre enn på tidligere maskiner, det eneste som holder igjen på standardkonfigurasjonen er det noe beskjedne minnet. 1 GB eller 2 hadde vært svært velkomment så snart man virkelig kommer i gang. Det er ingen ledige minneplasser så du bør vurdere dette ved bestilling. Sjekk også hva eventuell oppgradering fra 3dje part kommer på, det er ikke sikkert at Apple leverer det rimeligste minnet...

Tastaturet ser noe leketøysaktig ut ved første øyekast, men var en positiv overraskelse. Motstanden er der, og det gir en presis tilbakemelding selv om det ikke er mye dybde i tastene.

Førsteinntrykk: MacBook


Støtten for trådløst nett fungerte utmerket både på åpne og beskyttede nett. Bluetooth testet vi ikke, men det er innebygd. Vi er generelt ikke så glad i Bluetooth...

Førsteinntrykk: MacBook


Men støtten for Windows-nettverk er fremdeles ikke så likefrem som resten av MacOS. Vårt hjemmenettverk er foreløpig ikke noen arena for MacBook, men vi forsker på saken.

Førsteinntrykk: MacBook


Støyen er lav, til tider hørte vi viften arbeide og kjente den varme luftstreømmen som kommer ut i åpningen ved hengselet. Maskinen blir litt varm, men ikke på langt nær så varm som de utgavene av MacBook Pro vi har vært borti.

Også i sort

Vårt teseksemplar er i klassisk blank Apple-hvit, men MacBook leveres også i silkematt sort utførelse. Våre fordommer sier at den sorte er en del mer maskulin enn den hvite, som er tilsvarende feminin. Andre fordommer kan selvsagt mene noe annet...

Vi ser fram til en utvidet prøvetid i frigang med MacBook og iLife, pluss de andre programmene fra Apple. Rapporter vil komme etter hvert.

Mer info, komplette spesifikasjoner og priser finner du på Apples nettsted.