Førsteinntrykk: MacBook Pro

MacBookPro har designmessig det meste til felles med Powerbook-serien, men det meste av innmaten er nå byttet ut. Vi har tatt en liten prøvetur med maskinen.

Når det gjelder maskinvaren har den nye MacBook Pro svært mye til felles med en rekke andre bæbare som har blitt lansert i det siste. Da Intel offisielt lanserte levering av Core Duo-prosessorene hadde jo alle produsentene maskiner klare. Selvsagt.

Acer TravelMate 8200, som vi allerede har testet, har jo samme prosessor, men modellen vi testet kjører på 2 GHz og Mac’ene leveres bare med 1,67 eller 1,83 GHz. Pussig forresten at Apple hele tiden bruker GHz, mens Intel ellers legger vekt på sine nye typebetegnelser i sin omtale av de prosessorene.

Ellers er det samme minnetype, samme grafikkbrikke, men harddisken og DVD-brenneren er muligens ikke den samme. Apple forteller ikke hva som sitter i maskinen, og det kan dessuten forandre seg etter hvert.

Førsteinntrykk: MacBook Pro


Skjermoppløsningen på MacBook Pro er på 1440 x 900, mens de fleste PCer bruker paneler med høyere 1680 x 1050 eller lavere 1280 x 800 oppløsning i dette formatet - 15,4". Den forrige Powerbook-modellen i denne størrelsen hadde 15,2" skjerm med 1440 x 960 punkter.

Men skjermen på MacBook Pro er vesentlig mer lyssterk enn den gamle skjermen.

Førsteinntrykk: MacBook Pro


Tilkoblingene er fremdeles plassert på sidene, og for de som kobler til ekstern mus, ekstra skjerm, DV-kamaera og nettverkskabel blir det tre kabler som ligger der du vanligvis ville plasert musa. Du må da flytte musa bakover, og bevege venstre arm bakover fra tastaturposisjon hver gang du skal bruke musa, i stedet for bare å flytte den til siden. Muligens venner Mac-brukere seg til dette, vi synes ikke det er optimalt.

Førsteinntrykk: MacBook Pro


iSight-kameraet er bygget inn i lokket, det er praktisk, men andre løsninger vi har sett har muligheten til å dreie kameraet uavhengig av vinkelen på lokket/skjermen. Standardvinkelen vil nok fungere greit for de fleste, og Apples designavdeling ville fått en ekstra utfordring hvis de skulle lage en mekanisme som ikke endret på selve det ytre lokket.

Idéen med den magnetiske strømkontakten MagSafe er genial, og ser ut til å fungere glimrende. Apple har søknad om patent på dette, vi skulle gjerne sett det

Kjapp maskin

MacBook Pro er kjapp i responsen, og de brukerprogrammene som er lagt inn er raske i oppstart. Ikke så uvanlig på en ny maskin.

Vi lastet inn Garageband og iMovie og satte i gang begge til å spille av. Så startet vi flere nettleservinduer og plasserte disse slik at alt overlappet delvis, og bevegelsen i alle vinduene var synlig.

Dette fungerte utmerket, med lynrask respons og ingen hakking i lyd eller bilde.

Intel Core Duo er en svært rask prosessor, som ble helt klart i vår test av Acer –PCen, og det virker som om Mac OS X ikke står noe som helst tilbake for Windows XP når det gjelder å få mye ut av ytelsen.

Vi spurte en utvikler av et visualiseringsprogram som tar for seg tungt tallmateriale om hvilken innvirkning endringen i prosessorplatform ville ha å si på ytelsen.. PowerPC har Altivec, som er en kraftig regneenhet for tunge operasjoner integrert i prosessoren, mens Intel nå kaller sin tilsvarende enhet Digital Media Boost . Han hadde rekompilert programmet og testet på den nye platformen og hadde ikke funnet at det var noen tap av ytelse, snarere tvert om.

Mye avhenger av hvilke instruksjoner som brukes av programmet, hvordan det er optimalisert osv. Apple er jo selv tunge brukere av denne type resurser i programmer som FinalCut Pro og Logic, så vi kan gå ut fra at dette ikke er noe problemområde.

Varme

Noe vi registrerte på Acer-maskinen var at denne maskinvareplatformen, med kombinasjonen Intel Core Duo og Ati X1600 grafikk, utvikler mye varme. Det er interessant, siden lavt strømforbruk er en av fordelene ved denne platformen. Likevel ender strømmen som forbrukes uansett til slutt opp som varme, lyd og bilde....

MacBook Pro er heller ikke noen kjølig type. Maskinen vi testet hadde stått på noen timer på demoområdet, og fått kjørt seg kontinuerlig av nysgjerrige messebesøkende.

Den var så varm at vi ikke ville hatt den på fanget, men aluminiumskonstruksjonen gjør at varmen sprer seg utover det hele. Det var ingen varm luftstrøm fra viften, slik som på Acer. Omgivelsene var så støyende at det var vanskelig å bedømme støynivået, men det var ikke påtagelig da vi la øret ned mot maskinen.

Et columbi egg?

Mange lurer på om MacBook Pro også vil kjøre Windows, og vi spurte en fra Microsoft sin stand om dette. Han svarte at det var ikke mulig uten videre, men at det ganske sikkert ville dukke opp en eller annen form for løsning på dette. Og han la til at verken Microsoft eller Apple ville ha noen innvendinger mot dette.

En helt annen sak er OS X på andre maskiner enn Apples på Intel-platform..

Vi kommer tilbake til mer testing av MacBook Pro så snart den er tilgjengelig.

Mer MacWorld-stoff