Førsteinntrykk iPad 2

London (DinSide.no): DinSides journalist var blant de aller første som fikk prøve den nye iPad-en. Her er hans inntrykk.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter presentasjonen onsdag kveld norsk tid, ble det muligheter for å ta på og prøve den nye iPad 2. Det var svært mange om beinet, så noen fordypning i ro og mak var det ikke snakk om. Men likevel.

At den er en del tynnere og litt lettere var ikke så påtagelig som man kanskje skulle tro. Tykkelsen på den "gamle" iPad har vel egentlig aldri vært noe problem, slik vi ser det. Det som derimot er langt viktigere er vekten, som fremdeles er i tyngste laget hvis man skal holde den i hånden og støtte den med to fingre på baksiden.

Kraftigere

Men det som umiddelbart ga oss godfølelsen var at iPad 2 er mye kjappere og mer responsiv enn forgjengeren. Det sier ikke lite, for nettopp responsen og følelsen av å ta på noe reelt, ikke bare virtuelt, har vært hele cluet i brukeropplevelsen hos iPad - og som har gjort den overlegen det meste av hva vi har sett av konkurranse.

Men likevel har den vært litt treg innimellom, spesielt ved tung grafikk som kart og større bildefiler.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Nå starter alt fortere, og responsen er direkte, likevel er limousine-følelsen tilstede, det går ikke i rykk og napp, men raskt, mykt og behagelig.

Du merker det ved videoredigering, bildebehandling og kartbruk, også i opptegning av kompliserte nettsider - hele tiden.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Totalbildet

En sannsynlig grunn til at denne oppgraderingen kom nå, og ikke var mer dramatisk for eksempel når det gjelder tilkobling, skjermoppløsning og annet som kunne vært forbedret, er at det står nye bruksområder i kø, som først og fremst trenger mer prosessorkraft.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hele poenget med iPad er ikke at den skal være fleksibel og tilpasningsdyktig på samme premisser som en PC. Den er en del av en helhet som omfatter lave terskler på alle områder. Programmene er tilgjengelig ett sted, prisene er lave, det er strenge regler for hvordan programmene skal fungere og hva de kan tillates å gjøre.

Alt dette gjør at den risikosporten PC-bruk er for de fleste, ikke finnes i iPad-universet. Den slås på i løpet av sekunder, fungerer forutsigbart og behagelig, og byr ikke på noen tekniske utfordringer å snakke om.

For de av oss som liker tekniske utfordringer og fikling er dette nedtur. For alle andre er det opptur, og det er disse som kjøper iPad. Og de er langt flere enn dem som har kjøpt alternativene for å ha noe å fikle med, eller som ren protest mot Apples gjennomkontrollerte univers.

En helt ny æra

Og i dette universet vil det komme stadig flere programmer og løsninger til en billig penge, som er begripelige og underholdende i bruk, selv om de ikke kan konkurrere med proffe PC eller Mac-programmer til helt andre priser. Og maskinvaren i iPad 2 vil håndtere dette med glans i en periode, og den første iPad'en vil også henge med en stund.

Men dette er bare begynnelsen på en helt ny æra, som bryter med det mest grunnleggende man har vent seg til og forventer av løsninger i PC-verdenen.

DinSide kommer naturligvis tilbake med en fyldig test så snart vi har hatt den på testbenken.

Mer finner du her: iPad 2 ble lansert onsdag 2. mars. DinSide fulgte live.