Førsteinntrykk: Archos Gmini

Den mest komplette underholdningsmaskinen fra Archos har vi nå fått sjekket ut på nært hold, her er vårt førsteinntrykk.

Bærbare underholdningsmaskiner utvikler seg i mange retninger, og kombinerer bruksområder som de fleste ikke en gang fantaserte om for få år siden. Pris og størrelse er likevel svært viktige faktorer, derfor har Archos lansert Gmini. Denne inneholder mye av de samme funksjonene som A420 - som du kan lese om i denne artikkelen.

Men hva er forskjellene?

Se flere bilder av Gmini med tilbehør

Svært kompakt

Sammenlignet med AV420 er Gmini vesentlig mindre. Selve apparatet er en god del mindre, tynnere og lettere. Men skjermen fyller også langt mindre av overflaten. Vi snakker om en 1,8-tommers skjerm mot en 2,5-tommers.

Gmini veier beskjedne 160 gram.

Stor AV420 og liten Gmini
Stor AV420 og liten Gmini Vis mer


Kvaliteten på skjermen er i praksis like god, men formatet gjør at du ikke kan sette fra deg Gmini mot en bok eller tilsvarende på bordet, og lene deg godt tilbake i stolen og se på en film. For vår egen del måtte vi holde Gmini på omtrent halve avstanden for å få samme effektive bildestørrelse som når AV420 lå på bordet.

Betjeningen er lagt ut annerledes, men med stort sett de samme selvforklarende funksjoner som i tidligere modeller i AV-serien. Det nye designet skyldes først og fremst at Gmini også er en liten spillmaskin, som støtter Mophun-spill.

Mophun-spill kan lastes ned fra Archos' nettsted
Mophun-spill kan lastes ned fra Archos' nettsted Vis mer


Vi likte plasseringen av funksjonstastene under skjermen, det stemmer bedre med informasjonen på skjermen, som nå står over hver knapp der valgmulighetene dukker opp.

Plasseringen av CompactFlash-spalten er litt annerledes, du må nå åpne et lite lokk på ende for å komme til.

Mikrofon er innebygd, og du kan ta opp i ADPCM og lav samplerate for intervjuer osv. Men skal du ta opp kvalitetslyd i stereo i ukomprimert wav-format fra linjeinngang, må du bruke den samme overgangen som brukes i AV-420 serien. Det synes vi ikke er noen god løsning, to minijacker til inn og ut for lyd/video hadde vært langt mer praktisk.

Overgangsplugg på plass
Overgangsplugg på plass Vis mer


Avspillingskvaliteten er identisk med AV400-serien. Godt råmateriale, f.eks. DVD, konvertert til DivX etter alle kunstens regler, blir helt kurant å se på på en TV. På den lille skjermen ser jo alt sylskarpt ut.

Gmini støtter altså ikke videoopptak direkte, du må laste over filer fra PCen.

Og prisen?

Listeprisen er 3 695 inkl mva for 20 GB modellen. Det er også en sjanse for at det dukker opp modeller med større kapasitet.

FMradio-modulen ligger på 495 kroner, kortleserovergangen koster 495 kroner, og biladapter koster 295 kroner.

Levering skjer i løpet av september, kontakt distributøren Itegra for informasjon om forhandlere.

Se flere bilder av Gmini med tilbehør