Første trinn: hovedkortet


Det finnes naturlig nok flere måter å sette sammen en PC på, men vi vil anbefale deg å begynne med hovedkortet - uten å sette det i kabinettet. Først må du selvfølgelig åpne esken med hovedkortet i, det er vanlig at at ting som kabler, manual (din venn i nøden) og drivere følger med. Skruer skal følge med kabinettet.

Det første som gjøres er å sette prosessoren på hovedkortet, noe som egentlig er nokså enkelt. Ta hovedkortet ut av den antistatiske posen (pass på at du ikke er elektrisk ladet først), og bruk gjerne skumgummimatten den som regel ligger på som underlag men under selve posen som på bildet under. Da kan vi bruke litt kraft (noe vi av og til må) uten å bekymre oss så altfor mye.

Første trinn: hovedkortetEn sånn vil du ha til jul, ikke sant?

Prosessoren settes i sokkelen.
Prosessoren settes i sokkelen. Vis mer

Prosessoren skal plasseres i sokkelen der du ser den gule "Note!"-lappen på bildet, er du i tvil så har du både manualen som følger med hovedkortet og dokumentasjonen som følger med prosessoren til å hjelpe deg. Løft opp hendelen på sokkelen og fjern beskyttelsen, plasser så forsiktig prosessoren. Moderne prosessorer passer bare inn en vei, så du skal ikke bruke makt her.


Det kan derimot hende du må ta i litt når du skal stenge hendelen, det er helt normalt. Dobbeltsjekk gjerne først at prosessoren ser riktig plassert ut dersom du er i tvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste skritt består av å feste kjøleren til prosessoren/hovedkortet. Avhengig av prosessor, sokkel og om du har kjøpt en spesiell kjøler er det ingen fasit her, men de medfølgende kjølerne (såkalte "boxed" kjølere) er som regel grei skuring. I tilfellet med Intels løsninger skal den ganske enkelt festes i de fire hullene i hovedkortet. Les den medfølgende dokumentasjonen til prosessoren for detaljer.

Første trinn: hovedkortetPush it!

Også i dette tilfellet er det nødvendig å bruke litt muskler. Den sitter hardt på for best effekt, altså så god kontakt mellom prosessorens overflate og kjøleribba som mulig. Når du har fått festet den kan du med fordel se bak på hovedkortet for å bekrefte at den sitter godt i alle festepunktene.

Tappene, som den nede i venstre hjørne, må settes i riktige hull.
Tappene, som den nede i venstre hjørne, må settes i riktige hull. Vis mer


Med kjøleren festet er det på tide å feste hovedkortet i kabinettet, men først er det et par ting som må forberedes. Dersom du tar en titt på hovedkortet er det en rekke hull den er ment å festes med, og du må passe på at det er tilsvarende mange tapper å feste den med i selve kabinettet. Det betyr som regel at du enten må legge til, fjerne eller flytte tappene i kabinettet. Det beste her er å bruke en tang for å få festet de skikkelig.

Det andre som må sjekkes er at hullene i bak på kabinettet (for mus, tastatur, USB, lyd osv) samsvarer med kontaktene på hovedkortet. Sammen med hovedkortet følger det som regel med en ekstra slik plate som passer 100%, og det er enkelt å bytte den ut. Gi den eksisterende plata et par slag (stjernetrekkeren bør holde) for å løsne den og sett inn den nye.

Denne plata kan du bytte ut. Gi den et par dunk fra denne kanten.
Denne plata kan du bytte ut. Gi den et par dunk fra denne kanten. Vis mer


Med dette ute av veien er det bare en ting til å tenke på: dersom du har et trangt kabinett eller stor prosessorkjøler kan dette være et godt tidspunkt å sette inn strømforsyningen. Det er i så fall ingen stor heksekunst, så lenge den sitter rett vei skal du lett finne de riktige hullene å feste den med.

Så skal hovedkortet plasseres, det er forresten greit å jobbe med maskinen lagt ned (hvis du har et stående tower) dersom du ikke har merket det av deg selv allerede. Det er ofte litt trangt, men du skal altså pent og pyntelig få kontaktene i bakkant av hovedkortet til å treffe riktig på bakplata, og samtidig få tappene i kabinettet til å korrespondere med de gjeldene hullene i hovedkortet.

Første trinn: hovedkortetHer er alt i orden, bare skruene mangler...

Når det er gjort er det bare å feste hovedkortet i tappene med egnede skruer. Og husk at det er et dyrt kretskort du skal skru fast, det er ingen grunn til å ta i alt du har.

Neste side: drev og innmat -->>