Første disk med lynraske Serial ATA

Seagate er først ute med å demonstrere en harddisk med det nye Serial ATA-grensesnittet. Serial ATA øker overføringshastigheten kraftig og forenkler kablingen sammenlignet med dagens ATA/EIDE-grensesnitt.

 Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Selv om Seagate ikke har vist noen disk som vil komme i butikkene i år, er dette et meget interessant innblikk i hva slags disker vi vil kunne velge på denne tiden til neste år. Serial ATA løser en rekke av de problemene vi har med dagens EIDE-grensesnitt.

LES OGSÅ:

Demomaskinen

Seagate, i samarbeid med APT Technologies og Vitesse Semiconductor Corporation, viste denne aller første løsningen på Intel Developer Forum Conference (IDF) i San Jose, California. Det er derfor ingen overraskelse at maskinen var en prototype med Intel Pentium 4-prosessor.

Siden Serial ATA ikke vil bli bygget inn i brikkesettene før tidligst i 2002, vil du allerede til neste år få PCI-kort med dette grensesnittet. Det var en prototype på et slikt kort fra APT Technologies som ble benyttet i San Jose.

APT Technologies viste også en 12X DVD-ROM-leser som fungerte sammen med Seagate-disken på det samme Serial ATA-kortet. (Var det noen som sa lynrask DVD-ripping?)

Hva er Serial ATA?

Dagens raskeste parallelle EIDE-grensesnitt er ATA100. Det har en overføringshastighet på 100 MB (megabyte) pr. sekund. Kabelen som benyttes er en tett flatkabel med 80 ledere. De slås sammen til 40 kontakter i pluggene, så eldre EIDE-utstyr kan benytte samme kabel og kontakter. Det vil ikke komme noe raskere parallelt EIDE-grensesnitt enn ATA100. Produsentene må derfor tenke nytt og Serial ATA er et resultat av dette.

Serial ATA benytter en slank kabel med bare fire ledere. Den er kun beregnet til interne enheter, med kabellengder inntil en meter. Serial ATA kan "hotplugges" mens maskinen er i gang, akkurat som USB og FireWire. Enhetene må også ha en egen strømkontakt (akkurat som i dag), siden Serial ATA ikke leverer strøm. Serial ATA-enhetene vil få en ny type strømkontakt som blir lettere å koble til og fra, men vi forventer at dagens strømkontakter også kan benyttes i en overgangsperiode. En viktig fordel med de tynne og nette Serial ATA-kablene, er at kabinettet blir mer oversiktlig og at de ikke hindrer luftstrømmene fra viftene, som dagens flatkabler ofte gjør.

Lynrask overføring

Hastigheten på Serial ATA er 1,5 Gbit pr. sekund, som tilsvarer 180 MB i sekundet. Det er en økning på 80% i forhold til ATA100 og bør kunne håndtere de diskene som leveres i 2002. Dagens 32-bit PCI-busser med 132 MB pr. sekund er naturligvis ikke i stand til å håndtere dette, men i 2002 har nok PCI-bussen økt til både 64-bit og 66 MHz. Det gir en båndbredde på hyggelige 533 MB pr. sekund.

Serial ATA benytter LVD-teknologi på 250 millivolt. Med så lav spenning er det enklere å oppnå høyere hastigheter. Det er akkurat som for prosessorer - høyere hastighet og lavere spenning går hånd i hånd. Resultatet av dette er at elektronikken i begge ender er inkompatibel med dagens utstyr. Vi tror ikke det vil komme overganger, men maskinene vil nok ha både Serial ATA og ATA100 i en overgangsperiode.

Samme programvare

Selv om Serial ATA og ATA100 er inkompatible på maskinvaresiden, gjelder ikke dette programvaren. Driverne til dagens EIDE-enheter vil fungere uendret med Serial ATA. Her er det bare å installere Windows Me, NT, 95, 98, 2000, 3.11, Linux, DOS, OS/2, BeOS og alle andre OS som i dag støtter ATAPI-enheter. Serial ATA har også en rekke nye funksjoner, men dette er tillegg til de gamle. Nye drivere vil gi ny funksjonalitet, men er ikke påkrevet.

Bare master

Med Serial ATA vil det være en egen kabel for hver enhet, det blir derfor ingen koblingsbøyler (jumpere) å stille inn for master og slave. Her er det bare å koble til kabelen, som mest sannsynlig vil følge med enheten og ikke med hovedkortet. Vi tror at det vil bli minst fire uttak til Serial ATA på fremtidens hovedkort. Nå som diskettstasjon-kontrolleren forsvinner, trenger vi minst dette antallet kontakter.

Lenger frem

Organisasjonen som fremmer Serial ATA (www.serialata.org) sier at de har planene klare både for en dobling og en firedobling av hastigheten. Om noen år vil Serial ATA kunne levere svimlende 720 MB pr. sekund. PCI-bussen vil selvfølgelig få problemer igjen. Kanskje trenger vi DDR-PCI:-) En ting er sikkert - raskere vil det bli.