Foto: WD
Foto: WDVis mer

Først med lynraskt EIDE-grensesnitt

UltraATA/66 er det nye EIDE-grensesnittet som kan overføre opp til 66 MB pr. sekund. Western Digital er først ute med dette grensesnittet i sin nye 13 GB toppmodell i Caviar-serien.

De nye UltraATA/66 diskene vil kreve en ny type kabel. Denne kabelen benytter 80 ledere. De ekstra 40 lederne er jordingskabler som er plassert mellom datalinjene for å bedre signalintegriteten. Disse lederne kobles sammen til jord i kontakten. Derfor er kontaktene i begge ender fortsatt 40-pinners. Kompatibiliteten med nye og gamle disker og nye og gamle kontrollere opprettholdes. Hvis denne kabelen ikke benyttes, faller hastigheten automatisk tilbake til UltraATA/33. Foto: WD/Erik Vis mer

EIDE-grensesnittet er innebygget på hovedkortet i alle moderne PCer. UltraATA/66 er ennå ikke støttet av noen hovedkort vi har hørt om, men det kommer snart som standard i alle PCer. I mellomtiden vil disse diskene fungere utmerket i eldre EIDE-grensesnitt, men med noe lavere ytelse. Det vil også bli mulig å oppgradere eksisterende maskiner ved hjelp av UltraATA/66-grensesnitt på PCI-kort.

Western Digital vil levere dette grensesnittet som standard i den nye Caviar-serien med hele 4,3 GB pr. plate. Den norske distributøren EET (Tlf: 22 74 25 00) forteller oss at toppmodellen på 13 GB forventes å bli tilgjengelig i løpet av november. Vi vil teste den i vår harddisktest så snart vi får tak i et testeksemplar.

Western Digital er ikke den eneste som har annonsert UltraATA/66-disker. Maxtor og Fujitsu har også gjort dette. Maxtor vil gå over til UltraATA/66 i DiamondMax 4320-serien, som vi allerede har testet. Foreløpig leverer Maxtor diskene med UltraATA/33. Fujitsus disker kommer i salg over nyttår.