Forskjellen på hvile- og dvalemodus?

Vet du egentlig hva du bør bruke når?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere var det enkelt - når du skulle slå av PCen valgte du å avslutte Windows, så fikk du beskjed om at du trygt kunne slå av maskinen.

Nå er imidlertid valgene flere - du kan slå av, starte på nytt, logge av, sette maskinen i hvilemodus eller i dvalemodus.

De tre første er greie: Du velger slå av når du skal slå av maskinen ordentlig, starter på nytt når du har installert et eller annet nytt, vil starte i et annet operativsystem eller bare vil ha blanke ark og logger av dersom du vil logge på en annen bruker på maskinen.

Lurer du på noe? Spør Datadoktoren!

Men - hvordan er det nå med hvilemodus og dvalemodus? Dette er forskjellen:

«du risikerer å gå tom for strøm dersom du bruker hvilemodus»


Hvilemodus bruker strøm, men starter raskere

Hvilemodus, også kalt stand by, bruker strøm. Maskinen kobler ut strømmen til enhetene (skjerm, harddisker, usb-porter osv), men holder hele tiden liv i internminnet (RAM); altså bruker den litt strøm. Det betyr at du risikerer å gå tom for strøm dersom du bruker hvilemodus på en bærbar PC.

Fordelen er imidlertid at maskinen starter raskt igjen - strømmen kobles inn til de andre enhetene, og minnet inneholder alt som trengs for å være klar til dyst i løpet av kort tid.


Dvalemodus lagrer på harddisken

Dvalemodus, også kalt hibernate, bruker ikke strøm. Her lagres alt som ligger i minnet til en fil på harddisken, og deretter kobles all strøm ut. Når du starter maskinen igjen, tar det lenger tid å være klar til dyst enn hva tilfellet er for hvilemodus, men du har ikke brukt noe strøm i mellomtiden. Oppstarten er også vesentlig raskere enn om du velger å slå av maskinen fullstendig.

En god tommelfingerregel kan derfor være å bruke hvilemodus hvis du har tenkt til å jobbe mer på maskinen i løpet av dagen, mens du kan sette den i dvale hvis du ikke har tenkt til å bruke maskinen på en stund, i hvert fall hvis du foretrekker en rask oppstart og har ledig plass til hibernate-fila på harddisken.