Forskjell på HDMI-kabler?

Hei,

Temaet HDMI-kabler er noe som opptar svært mange for tiden og debattene raser på mange nettforum.

Det vises til x antall tester som "beviser" at det overhodet ikke er noen forskjell på en billig non-brand kabel og en overpriset cm tykk super-duper kabel. Samtidig finnes det angivelig tester som viser det motsatte - ikke lett å bli klok på dette.

Jeg fikk meg ikke til å bruke rundt 1000 kr pr kabel så jeg nøyde meg med HDMI-kabler i mellompris skiktet, dvs 395 kr for en 1m kabel. Dette var kabler fra Atlona, HDMI versjon 1.4, godt skjermet og med garantert båndkapasitet på "langt over 10,2 Gbps" og i tillegg garantert å klare oppløsninger opp til 4k x 2k samt 3D bilder. Dette skulle jo være mer enn bra nok for mitt behov, både idag og i mange år fremover. Samtidig var forholdet mellom pris og kvalitet/specs mye mer riktig, i følge min mening (og lommebok)...

Alle non brand kablene ble byttet ut med de nye Atlona HDMI-kablene og det første jeg kunne se var at tv-bildene fra dekoderen var ikke lenger kornete ved 1080i. Største forskjellen var på HD-kanalene. Nå ble plutselig alt helt klart. Resten av husstanden visste ikke at jeg hadde byttet ut HDMI-kablene og de spurte hva jeg hadde gjort, siden TV-bildene nå var mye bedre...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg satte på Avatar og små-hakkingen i bildet ved 1080p var nå borte. Fargene var også mye mye bedre. Det samme ble konstatert av min samboer. Vi kunne nå endelig se Avatar uten hakking og med nydelige farger, siden vi avbrøt forrige forsøk. Hvem gidder vel å se en film på BD hvor bildet hakker og fargene er rare? Ikke jeg og i hvert fall ikke hvis jeg skal se en film som Avatar...

Er det så store forskjeller i kapasitet/ båndbredde blandt HDMI-kabler at noen ikke klarer å overføre BluRay film i høyeste oppløsning sammen med HD-lyd? Kan det ha vært lav båndbredde i non-brand kablene mine som var årsaken til problemene?

Hvordan kan enkelte tester av HDMI-kabler konkludere med at det ikke finnes noen forskjeller mellom billig-kabler og kabler til flere tusen kroner, hvis det er store forskjeller i f.eks båndbredde/Gbps?

(Innlegget er forkortet. red.)

Datadoktoren svarer

Hei

I motsetning til mange andre typer kabler er kvaliteten langt mer kritisk på kabler som skal overføre høyfrekvente signaler, som HDMI. En kabel med gode egenskaper er også dyrere å produsere.

Det er ikke noen hemmelighet at det finnes mange produkter som ser kurante ut og selges til en relativt rimelig penge. I virkeligheten kan utsalgsprisen være 50 ganger høyere enn innkjøpsprisen og kapasiteten ligger langt under spesifikasjonene.

Dette kan også gjelde i høyere prisklasser, så dette er et terreng det er vanskelig å orientere seg i.

Ditt valg, å kjøpe kabler som verken ligger i billigkurven eller bare finnes i de meste eksotiske forretningene, er et klokt valg.

Hvis det er for mange feil på de digitale signalene som ankommer apparatet, vil kretsene i apparatene forsøke å utbedre disse. Men det er grenser for alt.

Da vil du kunne oppleve at det blir problemer med avspilling av forskjellig kritisk materiale.

Spesielt kritisk er det når det er snakk om lange kabeler.

Derfor gjelder det - som alltid - å handle der det finnes kompetanse og mulighet for å returnere det som ikke fungerer tilfredsstillende.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar