GRATIS?: Er du heldig kan du få forsikringsselskapet ditt til å punge ut om harddisken går i stykker. Å la for eksempel Ibas reparere harddisken din kan nemlig bli svært dyrt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRATIS?: Er du heldig kan du få forsikringsselskapet ditt til å punge ut om harddisken går i stykker. Å la for eksempel Ibas reparere harddisken din kan nemlig bli svært dyrt. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Forsikringen betaler ødelagt harddisk

De fleste forsikringsselskaper dekker datarekonstruksjon, men setter strenge krav til hvordan harddisken gikk i stykker.

Som DinSide tidligere har fortalt, kan det bli en svært dyr affære å redde data fra ødelagte harddisker. Men; det kan være verdt det, når ulykken først er ute.

Les også: Så mye koster det å rekonstruere data
Les også: Slik gikk det da vi reddet vår gamle harddisk

Det mange ikke vet, er at forsikringene de allerede har kan dekke utgiftene.

De fleste dekker

DinSide har bedt alle de største, norske forsikringsselskapene redegjøre for sine tilbud til uheldige databrukere.

STRENG: Fagsjef Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring forteller at de kun dekker kostnadene om harddisken krasjet som følge av "brannskade, vannskade, hærverk ved innbrudd eller naturskade". Foto: Sparebank 1
STRENG: Fagsjef Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring forteller at de kun dekker kostnadene om harddisken krasjet som følge av "brannskade, vannskade, hærverk ved innbrudd eller naturskade". Foto: Sparebank 1 Vis mer

Her er svarene vi har fått foreløpig:

  • Sparebank 1: Innboforsikring dekker utgifter til rekonstruksjon av både data fra harddisker og fysiske gjenstander som bilder og notater. Erstatningssummen er maks 25.000 kroner for standardforsikringen, og 50.000 kroner for "Topp Innboforsikring".
  • Tryg: Den ordinære innboforsikringen dekker dataredning for inntil 10.000 kroner, utvidede forsikringer dekker 50.000 kroner.
  • Gjensidige: Innbo- og verdigjenstandforsikring dekker rekonstruksjonsarbeid på inntil 50.000 kroner.

  • If: De ordinære boligforsikringene dekker rekonstruksjon og redding av fysiske gjenstander som bilder og liknende. Opptil 10.000 kroner kan brukes, men det tilbys "superforsikringer" som dekker inntil 50.000 kroner.

Slik må den ødelegges

Som vi har fortalt: Harddisker kan ødelegges på mange forskjellige måter. Hovedsaklig dreier det seg enten om umiddelbare ytre skader, som at den faller i gulvet, eller skader som kommer over tid, for eksempel ved feil på disken eller varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor krasjer harddisken din

Skal du få forskringsselskapet til å ta regningen må disken ha opplevd en ytre skade. Alle forskringsselskapene vi har snakket med sier nemlig at de kun dekker slike uhell.

– Ingen av forsikringene dekker krasj som følge av virus eller liknende, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Men både Gjensidige og Tryg forteller at for eksempel søl i tastaturet eller fallskader skal være mer enn nok til å få det dekket, såkalt "uhellskade". Andre er strengere:

Har du brukt forsikringen til å dekke dataredning? (Avsluttet)
Nei, visste ikke det gikk(61%) 600
Nei, ikke hatt behovet(29%) 291
Har prøvd, fikk ikke dekket...(6%) 62
Ja! (4%) 36
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Ingen løsninger hos oss dekker rekonstruksjon etter andre årsaker enn brannskade, vannskade, hærverk ved innbrudd eller naturskade, forteller fagsjef Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring til DinSide.

Hør med ditt selskap

Forsikringsbetingelser er ofte lange og vanskelige å lese. Og nøyaktig hva som dekkes når kan være umulig å svare på. Så ta gjerne kontakt med ditt forsikringsselskap og hør hva de har å si om datarekonstruksjon.

Og husk at for eksempel fallskader ikke nødvendigvis betyr at disken krasjer umiddelbart. Krasjet kan komme en stund etter uhellet, og dermed kan du fortsatt i prinsippet være dekket av forsikringen din, uten at vi kan garantere at alle forsikringsselskaper vil være enige med oss.

Les også: Hva kan du gjøre når harddisken går i stykker? Putte den i fryseren?