Forhåndstitt på OpenOffice 2

Det åpne kildekodeprogrammet OpenOffice 2.0 har ambisjoner om å ta igjen Microsofts kontorprogrammer på både pris (det er gratis) og funksjoner. Vi tar dem på ordet og ser om det er på tide å bytte til verdens nest største kontorpakke.

OpenOffice (eller OOo, som det ofte kalles) er i likhet med nettleseren Firefox utviklet etter prinsippet om åpen kildekode, som rent praktisk sett ofte resulterer i gode - og billige - alternativer til andres programmer.

Forhåndstitt på OpenOffice 2


Med tanke på at prisen for Microsoft Office er oppe i flere tusenlapper, kan antakelig de fleste med fordel ta en nærmere titt på OpenOffice - som er både gratis og "modent" som program, med nesten de samme egenskapene som Microsoft sitt tilbud.

Forhåndstitt på OpenOffice 2
Forhåndstitt på OpenOffice 2


Nytt i den kommende 2.0-versjonen er at programmene starter langt raskere enn før, at grensesnittet har blitt pusset litt opp, og at integrasjonen med filer fra Microsoft Office har blitt kraftig forbedret.

"Bra nok" kontorpakke?

OpenOffice 2.0 kommer med denne utgaven opp på et nivå som kanskje kan sammenlignes med Office 2000, der man tidligere ofte sammenlignet det med Office 97-versjonen fra Microsoft. Mange mener derimot at det var 97-versjonen av MS Office som var den siste virkelige forbedringen, og at det ikke er behov for stort mer enn dette for 90 % av brukerne.

OpenOffice-pakken inneholder tekstbehandlingsprogrammet Writer, regnearkprogrammet Calc, og presentasjonsprogrammet Impress. I tillegg har det en del nyttige ekstraprogrammer, som ofte ikke følger med i Microsoft Office-pakken, som matte- og formelredigeringsprogrammet Math og tegneprogrammet Draw. Men noe organiserings- eller epostprogram á la Microsofts Outlook er foreløpig ikke inkludert i OpenOffice.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk med SkoleLinux

Samtlige programmer - og stavekontrollene - er også oversatt til både norsk og nynorsk, takket være iherdig innsats fra det norske SkoleLinux-prosjektet.

OpenOffice brukes også i undervisningssammenheng i stadig flere skoler, og det finnes alltid et argument om at poden kan dra fordel av å ha de samme programmene på skolen og i hjemmet.

God integrering

Alle programmene i OpenOffice kan trekke på hverandres ressurser, og det er også støtte for krysskobling og redigering av objekter. Det vil si at det i likhet med Office-pakken til Microsoft er mulig å sette et regneark inn i tekstbehandleren, og redigere dette direkte.

I fullversjonen skal det også være støtte for kryptering og digitale signaturer, en egenskap som Microsoft Office hittil har vært alene om. Det er derimot ingen støtte for den ofte pinlige endringssporingsfunksjonen i Microsoft Office - det går ikke an å godkjenne/forkaste endringsforslag - men det er mulig å se hva som har blitt endret, og hvordan.

Les mer om hovedprogrammene
Se større bilder