Forhåndstitt på CES 2005

Når 2005 Consumer Electronics Show går av stabelen i Las Vegas denne uken, blir vi vitne til en av verdens største messer - og kanskje også en pangstart på det nye året. Vi oppsummerer ryktene før avreisen.


På CES 2004 kom det hele 120 000 datainteresserte bransjefolk og journalister til Las Vegas, og i år ventes det flere enn noen sinne. Dette gjør messen til ikke bare en av de største i databransjen, men til en av de største i verden.

Ikke bare data

CES er ikke en ren datamesse; fokuset ligger som navnet tilsier på hjemmeelektronikk, og store deler av messegulvet er tilegnet gleder som Hifi-anlegg, flat-TVer, hjemmeunderholdning og MP3-spillere.

Likevel kommer databransjen til å stjele mesteparten av rampelyset. På torsdag avfyrer selveste Bill Gates startskuddet med en såkalt "keynote"-tale, og dagen etter er det Intel-toppsjefen Craig Barrett sin tur.

Begge kommer til å lansere viktige produkter, som vil ha mye å si for hvordan dataåret 2005 kommer til å utvikle seg.

Kontraspionasje fra Microsoft

Det er ventet at Bill Gates vil fortsette å tette hullene i Windows. Mange tror han vil lansere en offentlig beta av antispionvareprogramet som Microsoft kjøpte i fjor.

Forhåndstitt på CES 2005


Det har også vært mye snakk om et eventuelt bildesøk á la Google på MSN, som sikkert kommer til å gjøre sitt for å skjerpe søkemotor-krigen.

Mange hadde håpet på mer informasjon om XBox2 siden den første ble lansert på CES, men det er lite som tyder på at det kommer noe konkret på spillfronten.

Neste Centrino-generasjon

Intels Craig Barrett har antakelig ingen overraskelser i ermet.

Vi har allerede skrevet minst tre nyhetssaker om Centrino2, eller Alviso, eller Sonoma - som vil bringe 9xx/Prescott-plattformen til bærbare maskiner.

På fredag kommer Intels avgående toppsjef endelig til å lansere plattformen, og samtidig kommer hundrevis av produsenter til å vise frem nye produkter basert på brikkesettet.

De største fordelene med Centrino2, som bare vil hete Centrino, kan du lese om her.

Ingen CRT-skjermer?

Ellers kommer CES til å bli dominert av tre viktige trender i hjemmeunderholdningen.

Vi regner ikke med å se en eneste CRT-skjerm på messen. Da tenker vi ikke bare på PCer; i år kommer dette også til omfatte TV-skjermer - der LCD og plasma vil ta helt over.

Disse ventes i større og billigere versjoner enn noensinne, med stadig bedre kvalitet.

Glem MP3: Nå kommer videospillerne

Forhåndstitt på CES 2005


MP3-spillerne kommer også til å få en etterlengtet avløsning. På CES 2005 kommer moteordet til å være "konvergens" - sammenblandingen av funksjoner - og "alle" kommer til å lansere portable mediespillere.

Disse er harddiskbaserte maskiner på størrelse med en iPod, som kan vise bilder og film i tillegg til å spille de fleste musikkformatene. De vil også gjøre det mulig å ta opp TV-programmer og legge dem i lommen.

Medieservere over alt

Mens 2004 var året da alle ville ha en stue-PC koblet til fjernsynet, kommer CES 2005 til å vise frem et helt nytt dyr: Medieserveren.

Denne kan kort beskrives som en kraftig server som er koblet til bredbåndet i kjelleren, og som videresender musikk, film, TV, radio og Internett til masser av forskjellige klienter rundt om i huset.

Dermed kan du kalle opp feriebildene og den siste DVD-en fra hvor som helst, samtidig som tenåringen hører den siste CDen på gutterommet. Alt sammen fra serveren i kjelleren.

Forhåndstitt på CES 2005


MacWorld like etter

Like etter CES 2005 starter Apple det som kan bli et av deres beste år på lenge, med MacWorld San Francisco.

Som vanlig svirrer ryktene friskt rundt verdens mest elskede (og hatede) dataselskap, og som vanlig er det helt umulig å vite hva som er sant eller ikke.

Kommer Apple til å lansere en flashbasert mikro-iPod med radio? Får vi se den første "hodeløse" iMacen noensinne - med en prislapp på under 5000 kroner? Vil Apple lansere en direkte konkurrent til Microsoft Office?

Det er imidlertid klart at Motorola kommer til å lansere en telefon som har muligheten til å spille musikk fra Apples iTunes-butikk, men det virkelig spennende med denne er resten:

Er dette egentlig en Apple-designet "iPhone," som kan gjøre for telefonien det iPod gjore med musikken? Eller blir den en ganske normal mobiltelefon med Motorola-merke som kan spille iTunes-filer?

Uansett om ryktene som svirrer rundt både CES og MacWorld er sanne eller ikke, kommer vil til å være til stede på begge for å gi deg de siste nyhetene direkte fra kilden - og vise deg juvelene fra messegulvene.

For vår del tror vi at 2005 kan bli et av de mest spennende dataårene på lenge - og CES/MacWorld vil gi en god pekepinn om nøyaktig hvor spennende det blir.