Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta

Nå er IE9 ute i beta for alle, hva er nytt?

Det har gått lang tid siden det skjedde noe særlig på nettleserfronten fra Microsoft. I mellomtiden har både Chrome, Opera, Firefox og Safari lansert nye versjoner som er raskere, mer brukervennlige og mer moderne enn gamle Internet Explorer 8.

Men Microsoft har jobbet hardt med den nye utgaven, med store ambisjoner. Den nye versjonen Internet Explorer 9 - IE9 - ble lagt ut i betaversjon for alle på onsdag kveld og har mange spennende nyheter å by på.

Fokus på innhold

Det vi merker først er at det er lagt hovedvekt på å presentere innholdet, derfor er alt rammeverk som menylinjer, verktøylinjer, knapper og annet nærmest fraværende i IE9. Det er en eneste linje øverst, derfra kommer du til alt annet via adresse/søkefeltet, knappene og de tre symbolene helt øverst til høyre. Dessuten kan du høyreklikke på selve linja og få opp flere av de klassiske menyene, hvis du absolutt vil.

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Når du trykker på New Tab får du fram en liste over dine mest besøkte nettsteder. Legg også merke til at advarsler om tillegg etc nå dukker opp nederst, ikke øverst som tidligere.

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta


Nytt varsel om nedlasting, og hva du ønsker å gjøre med filen

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta


Endelig har Internet Explorer fått en nedlastingshåndterer, noe alle konkurrentene har hatt i en årrekke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus på opplevelsen

Microsoft poengterer at det også er lagt stor vekt på brukeropplevelsen, både i å betjene nettleseren og i å ta del i innholdet som presenteres. Dette skjer med støtten for HTML5 og ikke minst ved å ta i bruk maskinvareakselerasjon. Bruker man grafikkortet til å prosessere både grafikk, tekst og video, kan utviklere presentere innhold i IE9 på en måte som ikke var mulig tidligere. Har du en maskin som støtter DirectX 10 eller nyere får du ta del i dette.

I tillegg kan de synlige delene av IE9 få samme fargepalett som nettsiden som presenteres, slik at det skapes en ny helhet.

Idéen bak dette konseptet er at web'en skal oppleves som et program som kjører på hele PC-en, ikke som et tregt nettsted som må lastes ned og stables vaklende på beina, og kjøre i rykk og napp.

En interessant vri er at under først oppstart ble tilleggsprogrammer analysert og man fikk valget om å fjerne disse for å gjøre IE9 raskere til å starte opp.

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta


Hastighet

Det er ingen tvil om at IE9 er langt raskere enn forgjengeren. Både ved vanlig surfing er det helt påtagelig at dette er en helt annen nettleser enn gamle IE8. Javaskriptytelsen er også i en helt annen liga, eller rettere sagt - nå er den i samme liga som konkurrentene. Likevel er det en formidabel forbedring.

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta


Kompatibilitet

Web'en er spekket med alle mulige rare varianter av HTML og tilleggskode, og "standarden" er ofte ikke stort mer enn veiledende. Derfor ruller ikke Microsoft ut IE9 som en bedriftsløsning på en stund enda, det må testes og justeres grundig først. Samtidig er det mye som bør/må endres i løsningene som nå er i bruk.

Acid3-testen avslørte IE8 som ytterst tvilsom, mens IE9 får en score på 95/100 som er svært bra.

Forhåndstitt: Internet Explorer 9 ßeta


Vår egen surfing viser at alt ikke er på plass overalt enda, men dette vil naturlig nok variere og bli forbedret i betaperioden.

Når er IE9 ferdig?

Microsoft ville ikke si noe om endelig dato for den ferdige versjonen, det avhenger av hvilke tilbakemeldinger som kommer fra testingen av betaversjonen.

Men en betalansering i denne skalaen fra selveste Microsoft tyder på at de selv ikke regner med å være så langt unna et ferdig produkt.

Er det vits i å sjekke ut IE9?

Hvis du er nysgjerrig og interessert er det bare å sette i gang, laste ned og teste. Det fine med nettlesere er at de ikke ødelegger for hverandre, derfor er vekselbruk en helt grei løsning, inntil man finner sin favoritt.

Og etter hvert som de nye mulighetene blir lagt til på stadig flere nettsteder kan det bli ekstra spennende å se om Microsofts visjon om en helt ny web-opplevelser holder stikk.

Du kan laste ned betaversjonen fra www.beautyoftheweb.com

Se også video fra lanseringen hos Digi.no

Les også:
Firefox 4 klar i beta
Ny og raskere Opera