<strong>ENDELIG I SALG:</strong> Både Lefdal og Elkjøp har nå Chromebook-maskiner i sitt sortiment, men bør du kjøpe en? Foto: MARIUS JØRGENRUD
ENDELIG I SALG: Både Lefdal og Elkjøp har nå Chromebook-maskiner i sitt sortiment, men bør du kjøpe en? Foto: MARIUS JØRGENRUD Vis mer

Fordeler og ulemper med Chromebook

I markedet for en ny PC? Vurderer du Chromebook bør du sjekke denne listen.

Publisert
Sist oppdatert

Denne uka gikk startskuddet for salget av Chromebook i Norge. Dette er datamaskiner som kjører Googles operativsystem, Chrome OS, som i praksis kun er nettleseren Chrome med et par ekstra apper for spilling av musikk og video.

Les mer:
Chromebook lansert i Norge
Test av den første «norske» Chromebooken

I forhold til tykkelse og vekt er maskinene beskjedent priset, men trenger heller ikke allverden til maskinvare fordi Chrome OS er en såpass lettvekter i forhold til Windows.

Maskinene er i utgangspunktet laget for å brukes når man er koblet til internett og har begrenset nytte uten nettilgang.

Under følger seks fordeler og ulemper med Chromebook-maskiner.

Fordel #1: Pris, vekt og batteritid

Chromebook-maskinene som er tilgjengelige i dag koster fra 2500-3500 kroner. En Windows-basert PC i samme prisklasse er ofte tykkere, tyngre, har lavere brukstid på én batteriladning og oppleves tregere i hverdagen, til tross for at maskinvaren kan være sterkere. Det er fordi Chrome OS er mye lettere å drive enn Windows og at Chromebooks derfor ikke trenger like tung maskinvare.

Til gjengjeld har Windows-baserte PC-er gjerne mer lagringsplass, et optisk drev (DVD-spiller), støtte for kablet nettverk og lignende. Vi har gode grunner til å tro at produsentenes avanse på disse maskinene er langt høyere enn for de rimeligste Windows-PC-ene, i hvert fall her til lands. I USA er maskinene vesentlig billigere – Toshiba CB30 koster for eksempel 1500 kroner på Amazon.com; halvparten av hva den koster i Norge.

Fordel #2: Hurtighet

Fra avslått tilstand tar det bare noen få sekunder til maskinen er klar til bruk. Igjen skyldes dette at operativsystemet er lite sammenlignet med Windows, men også at alle Chromebook-maskinene har SSD-disk, som er langt raskere enn en tradisjonell harddisk, som du ofte finner i de rimeligste Windows-baserte PC-ene.

Les også: Dinside tester SSD-disker

<strong><strong>IKKE SÅ FREMMED:</strong> </strong>Skrivebordet slik det framstår i Chrome OS i dag.
IKKE SÅ FREMMED: Skrivebordet slik det framstår i Chrome OS i dag. Vis mer


Fordel #3: Oppdateres automatisk

Her er det ingen servicepakker, tilleggsprogrammer eller drivere som må installeres og holdes oppdatert. Operativsystemet er i praksis nettleseren Chrome, som oppdaterer seg automatisk når det kommer ny versjon.

Fordel #4: God sikkerhet

Chrome OS er fundert på Linux og er ikke befengt med virus, spionvare og den slags. Hver fane i Chrome kjører kjører såkalt «sandboxed», som gjør at de ikke kan påvirke resten av systemet. Det betyr at du heller ikke trenger noe beskyttelsesprogramvare som opptar maskinressurser (eller maser om å bli oppgradert).

Når du logger på en Chromebook, logger du på med Google-kontoen din. Gjester kan enten logge på med en gjestekonto eller sin egen bruker, som da er helt isolert fra din bruker slik at dine filer og innstillinger er utilgjengelige. Siden alt er lagret i nettskyen hos Google, er det heller ingen krise om maskinen blir stjålet. Logger du på fra en ny Chromebook er alt av bokmerker, filer og innstillinger (inkludert nettleserutvidelser) på plass.

Fordel #5: 100GB gratis nettlagring

Alle som kjøper en Chromebook får med 100GB gratis nettlagring i to år. Google tar riktignok ikke allverden for dette ellers heller, men det ville ha kostet deg cirka 300 kroner (to dollar i måneden).

Fordel #6: Bruker med begrenset tilgang

Dersom du har barn, kan det også være kjekt å vite om «Supervised users»-funksjonen, som lar deg opprette brukerprofiler som ikke krever en Google-konto.

<strong><B>BARNEVENNLIG:</strong></B> Med «Supervised users»-funksjonen kan du opprette brukerprofiler slik at du selv kan sperre og åpne for nettsider.
BARNEVENNLIG: Med «Supervised users»-funksjonen kan du opprette brukerprofiler slik at du selv kan sperre og åpne for nettsider. Vis mer


For disse brukerne kan du angi nettsider vedkommende ikke får besøke (eller motsatt - hvilke nettsider hun får besøke), om Google skal filtrere ut støtende innhold fra søkeresultatet og den slags. Det er også mulig for deg å se vedkommendes surfehistorikk.

Så til ulempene.

<strong><B>OFFICE-ALTERNATIV:</strong></B> Googles kontorpakke med regneark, tekstbehandling og presentasjoner kan brukes også når du ikke er koblet på internett.
OFFICE-ALTERNATIV: Googles kontorpakke med regneark, tekstbehandling og presentasjoner kan brukes også når du ikke er koblet på internett. Vis mer


Ulempe #1: Ikke myntet på offline-bruk

Chromebook har begrenset nytte når ikke den er koblet på nett. Du kan riktignok jobbe med dokumenter, regneark og presentasjoner via Googles kontorverktøy, men ellers er det begrenset hva du kan gjøre.

Du laster ikke ned programmer til Chrome OS slik du gjør på Windows, men kjører dem direkte på web. Glem derfor offline-spillelister fra musikkstrømmetjenesten du bruker eller hva det måtte være. Nå skal det sies at det etter hvert finnes en del web-apper med offline-støtte; både til bildebehandling, programmering og annet, så helt fortapt er du ikke.

Ulempe #2: Liten lokal lagring

Som du nok har skjønt, er tanken at du har filene dine i nettskyen når du bruker en Chromebook. Derfor har maskinene begrenset lagringsplass lokalt – de aller fleste har bare 16GB internminne. Det gjør at du ikke kan fylle den opp med filmer til en lang flytur eller med MP3-samlingen du har opparbeidet deg siden 1999.

Du kan imidlertid koble til en ekstern harddisk eller ha filer på et SD-minnekort, dersom maskinen har en innebygd kortleser, noe for eksempel Toshiba-maskinen vi testet forleden dag har. Et 64GB minnekort koster for eksempel rundt 300 kroner.

Ulempe #3: Mangler blant annet Java og Silverlight

Bruker du BankID for å logge på nettbanken din, vil du møte et problem med Chromebook - den støtter nemlig ikke Java. Nå skal det sies at BankID 2.0 snart er på trappene, som ikke lenger krever Java. Det forventes lansert i august.

<strong><B>IKKE WIMP:</strong></B> Både Netflix og NRK fungerer på Chromebook, men mange andre strømmetjenester bruker teknologier som ikke støttes i Chrome OS.
IKKE WIMP: Både Netflix og NRK fungerer på Chromebook, men mange andre strømmetjenester bruker teknologier som ikke støttes i Chrome OS. Vis mer


Chrome OS har heller ingen støtte for Silverlight; en teknologi fra Microsoft som brukes av mange strømmetjenester for video. Riktignok fungerer både Netflix og NRK, men du vil ikke kunne bruke CMore, Viaplay, TV2 Sumo med flere. Heller ikke HBO Nordic vil fungere, som bruker en kombinasjon av Flash og Widevine, der sistnevnte ikke er tilgjengelig på Chrome OS.

Både Spotify og Google Music kan brukes via nettleseren, men det kan for eksempel ikke Wimp, så er du Wimp-bruker vil du ikke kunne bruke tjenesten fra en Chromebook.

Ulempe #4: Mangler fullverdige programmer

Som nevnt installeres ikke programmer i Chrome OS, så å jobbe lokalt med videoredigering, avansert bildebehandling (Photoshop), får du ikke gjort på en Chromebook. Musikkspilleren er også enkel og kan ikke måle seg med MediaMonkey eller hva du måtte foretrekke dersom du foretrekker MP3 fremfor strømmetjenester. Videospilleren støtter heller ikke undertekster i form av .srt-filer eller bakt inn i mkv-filer.

Ulempe #5: Ingen spillmaskin

Du får ikke kjøpt/lastet ned spill slik du kan gjøre på en Windows-PC eller på en Mac. På det punktet er du begrenset til spill du kan kjøre i nettleseren.

<strong><B>SPILL:</strong></B> I Chrome Web Store finnes mange spill du kan spille i nettleseren, selv om de fleste av dem krever at du er tilkoblet internett.
SPILL: I Chrome Web Store finnes mange spill du kan spille i nettleseren, selv om de fleste av dem krever at du er tilkoblet internett. Vis mer


Det betyr ikke at du ikke kan ha det gøy – i Chrome Nettmarked finnes det en haug av spill som kjøres i nettleseren, og noen av dem har også offline-støtte.

Nå skal det også sies at en bærbar PC til 3000 kroner heller ikke er noe utpreget spillmaskin, så …

Ulempe #6: Krever nettverksutskrift

Har du en skriver hjemme, kan du ikke uten videre bare plugge den i maskinen og skrive ut. Til det trenger du en skriver som støtter Google Cloud Print – det gjør veldig mange nå til dags, men det kan by på et problem dersom du har en eldre skriver som fortsatt fungerer fint, men som ikke støtter denne type utskrifter.

Deg og Chromebook

Kunne du tenke deg å kjøpe en Chromebook? (Avsluttet)
Nei, dette har jeg liten tro på.(27%)
Ja, det blir nok den neste PC-en jeg kjøper.(25%)
Nja, ikke før jeg får brukt alle nettjenestene jeg bruker til daglig.(21%)
Ja – har allerede kjøpt!(12%)
Nja, ikke før de blir enda billigere.(9%)
Nei, men jeg kjenner noen som kunne hatt bruk for en.(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Til slutt

Vi er naturligvis spent på hva Dinsides lesere synes om Chromebook-konseptet, og derfor har vi laget en avstemningsboks til høyre der vi spør om Chromebook kunne ha vært aktuelt for deg å kjøpe.

Synspunkter, flere fordeler/ulemper, spørsmål og annet er selvsagt du velkommen til å dele i kommentarfeltet under.

Dinside tester bærbare PC-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer