Fordeler med speilrefleks

Stort og tungt er det riktignok, men et speilreflekskamera har mange fordeler sammenlignet med de mer lommevennlige.

Hei,

Jeg er på utkikk etter et nytt kamera, og en kompis av meg sier at jeg MÅ kjøpe speilrefleks. Hva er fordelene sammenlignet med f.eks. et Ixus-kamera?

hilsen
Geir Arne

Fotodoktoren svarer

Det beste er egentlig å ha ett av hver slik at du kan velge kamera ut fra hvor du har tenkt deg - et speilreflekskamera med ekstra objektiver blir mye å drasse med på fest, men er du villig til ha med deg litt mer enn hva som går i lomma, har DSLR-kameraene mange fordeler. Her er noen:

  • Raskere - Et DSLR er betydelig raskere enn et kompaktkamera, både når det gjelder oppstartstid, seriefotografi, fokusering og utløserforsinkelse.
  • Mer nøyaktig komposisjon - Det du ser i søkeren er (ca.) akkurat det samme som det som blir fanget på bildet. Kompaktkameraer opererer med en unøyaktighet som er større.
  • Mer avansert prosessering - Gir bedre bildekvalitet og raskere operasjon. I tillegg kan som regel et speilreflekskamera ta flere bilder i serie. Også lysmålingen er som regel langt mer avansert og vil som regel gi deg en bedre eksponering.
  • Mindre støy - Siden bildebrikken er større, blir også det elektroniske støynivået mindre, og ISO-verdiene kan dermed pushes langt høyere enn de kan på kompaktkameraene før bildekvaliteten avtar. Det er fordelaktig i dårlig lys eller ved sportsfotografering.
  • Bedre bildekvalitet - Større brikker gir bedre bildekvalitet, både når det gjelder dynamisk område, oppløsning etc.
  • Utskiftbar optikk - Du kan bytte objektiv, som lar deg tilpasse kameraet til det du skal ta bilde av. Du kan for eksempel kjøpe portrettobjektiver med stor blenderåpning som øker dybdeuskarpheten, eller vidvinkelobjektiver for innendørsfotografering. Et kompaktkamera har definitivt begrensninger på dette punktet.
  • RAW-format - Du kan ta bilder som ikke er behandlet av signalprosessoren i kameraet. Det lar deg være mer kreativ - og er du flink, kan bildene du tar blir enda bedre enn om kameraet hadde gjort jobben. Dette gjelder for eksempel eksponering og hvitbalanse.
  • Lyden - Lyden av speilet som åpnes og lukkes er definitivt deilig å høre på :-)

Merk at det ikke bare er fordeler. Størrelsen har vi allerede nevnt, men de fleste speilreflekskameraer kan for eksempel ikke vise et "live" bilde på LCD-skjermen - du er nødt til å se inn i søkeren. Du kan heller ikke ta opp levende video. I tillegg er prislappen høyere - spesielt dersom du skal ha optikk med f-verdier og brennvidder tilsvarende et superzoom-kamera som for eksempel Canon PowerShot S3 IS.

Lurer du på noe?