Forandre på partisjoner

Hei.

Jeg har kjøpt en ny datamaskin, en Acer Aspire 6935G og den leveres med to partisjoner, først trodde jeg ville klare meg fint med 160GB på den ene men nå er det fullt der. På den andre partisjonen så er det ingenting.

Hva kan jeg gjøre for å slå sammen disse til en partisjon, uten å måtte formatere harddisken eller miste data?

Mvh Mikael

Datadoktoren svarer

Heisann,

Det er fullt mulig å ta ledig plass fra D: og flytte over til C:, eller bare slå de sammen. I tidligere versjoner av Windows har du vært nødt til å bruke tredjeparts programvare, men har du Vista er det nå lagt inn (riktignok noe begrensede) muligheter for å forandre på partisjonene.
Du kan lese om dette i denne artikkelen.

Hvis du ikke får dette til å fungere (eller har et annet operativsystem) er kanskje Partition Magic et av de beste programmene, men det koster penger.

Heldigvis finnes det gratis - om enn kanskje ikke like elegante - alternativer også. Vi må selvfølgelig nevne GParted, som er en Linux-basert løsning og skal virke på de fleste PC-er uavhengig av operativsystem. En kort omtale av programmet og hvordan du bruker det til akkurat det du trenger kan du lese her!

Men Windows-brukere vil nok kanskje heller satse på EaseUs Partition Manager, som nylig også fikk støtte for Windows Vista. Dette programmet kan du lese mer om i denne artikkelen.

Merk at selv om du i teorien ikke skal miste data ved å gjøre dette, oppfordrer jeg deg til å uansett ta backup av viktige filer og innstillinger før du setter i gang. Husk også at mange bærbare har en liten (ofte skjult) partisjon som brukes til gjenoppretting. Jeg vil anbefale deg å la denne være i fred med mindre du er sikker på at du ikke vil få bruk for den funksjonen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar