Forandre fasong på et bilde?

Spørsmål:

Hei,

Jeg har et firkantet bilde som jeg ønsker å gjøre ovalt (beskjære), og gjerne litt dimmet/slørete i kantene. Er det enkelt, eller en stor operasjon?

Vidar

Datadoktoren svarer:

Tool Options-boksen lar deg velge hvordan markeringen skal foretas
Tool Options-boksen lar deg velge hvordan markeringen skal foretas Vis mer
Marker området du ønsker å bruke, og velg Cut eller Copy fra menyen
Marker området du ønsker å bruke, og velg Cut eller Copy fra menyen Vis mer
Sjakkrutemønsteret betyr at bakgrunnen er transparent Foto: Bjørn E
Sjakkrutemønsteret betyr at bakgrunnen er transparent Foto: Bjørn E Vis mer
I Export-vinduet får du se hvordan det endelige resultet blir
I Export-vinduet får du se hvordan det endelige resultet blir Vis mer

Det er viktig å huske på at alle bilder alltid egentlig er firkantet. Du kan endre den tilsynelatende fasongen på et bilde, men det vil alltid være en rektangulær ramme rundt uansett. Denne rammen kan derimot gjøres usynlig/transparent i en nettleser eller andre programmer, og derfor får vi ofte følelsen av å se bilder som har de merkeligste fasonger.

Heldigvis behøver ikke en slik operasjon å være særlig komplisert. I ditt tilfelle ønsket du å beskjære et bilde til en spesiell fasong, i tillegg til at du ønsket det som vi kaller for fade-effekt i kantene. Dette kan du få til ved å markere ut det området i bildet som du ønsker å ta vare på.

Enkelt i PaintShop Pro

De fleste programmer for bildebehandling har en slik markeringsfunksjon. I dette tilfellet tar vi utgangspunkt i PaintShop Pro 7, som du kan laste ned i gratis 30-dagers versjon fra denne adressen.

Markeringsfunksjonen i PaintShop Pro gir deg i utgangspunktet rektangulære markeringer. Hvis du klikker på Tool Options-boksen, kan du velge helt andre formasjoner, fra sirkler og sigarer, til stjerner og piler. I tillegg har du muligheten til å bruke det som kalles for Feather-funksjon. Velger du for eksempel en Feather-verdi på 10, betyr det i praksis at du vil få en gradvis nedtoning på de ytterste 10 piksler av objektet som du markerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at du har markert ønsket område, velger du Edit - Copy. Deretter velger du Edit – Paste – As new Image. Det transparente området rundt bildet vises som et sjakkbrett. Du kan også lime bildet inn på et annet eksisterende bilde, hvis du for eksempel ønsker å lage en collage.

Lagre i riktig format

Hvis du ønsker å lagre det nye bildet ditt og ønsker å beholde området rundt som transparent, er det viktig at bildet lagres i riktig format. Du kan nå velge File – Export – GIF Optimizer eller PNG optimizer for å lagre bildet samtidig som du beholder det transparente området rundt. For å bevare fade-effekten best mulig, trenger du å eksperimentere litt her. Du vil hele tiden se effekten av innstillingene dine i Export-vinduet.

Les også vår bildebehandlingsguide for flere gode tips.

Lykke til!