For mye minne?

Dagens spørsmål:

Hei!
Jeg har en IBM Aptiva 2137E, 200 MHz MMX med 64 MB RAM. I utgangspunktet var det 16 MB RAM innstallert på maskinen.

Det er 2 RAM-plasser i maskinen. Jeg kjøpte 2 x 64 MB RAM (SDRAM). Men jeg får bare sette inn en 64 MB RAM brikke. Dersom jeg setter inn begge, krasjer maskinen i oppstarten.

Hva kan være feil? Maskinen burde da kunne gå med 128 MB RAM? Finner ingenting om dette i manualen.

HJELP!

Datadoktoren svarer:

Så vidt jeg kan se av IBMs spesifikasjoner, er det ikke mulig å bruke mer enn 64 MB på Aptiva 2137-modeller med Pentium-prosessor.

Dette gjelder forøvrig de aller fleste PCer fra denne perioden - slett ikke bare fra IBM.

VI har selv noen PCer av samme "årgang" og det er alltid spennende å se hva slags minnemoduler de forskjellige maskinene kan bruke. Det varierer svært mellom de forskjellige hovedkortene og brikkesettene.

Det er alltid lurt å sjekke med leverandøren, eller forhandleren, hvis du har tenkt å utvide minne eller harddiskkapasitet på en eldre PC. De begrensningene som ofte ligger i disse maskinene kan virke tåpelige i dag. Men den gangen denne maskinen var ny, fantes det ikke 64 MB minnemoduler.

Insister i alle fall på å få bytterett, hvis leverandøren eller forhandleren er usikker på om det fungerer.

Generelt anbefales alltid 64 MB som maksimum på eldre Pentium-PCer med TX, VX eller FX-brikkesett. Dette er fordi disse brikkesettene ikke kan bruke hurtigminne for mer enn 64 MB ordinært minne. Hvis du likevel bruker 128 MB, vil hurtigminnet bare håndtere den 64 MB andelen som tas sist i bruk av operativsystem og programvare.

Dermed vil PCen i praksis gå langsommere med 128 enn med 64 MB, hvis det i det hele tatt virker.

Flere spørsmål og svar