For høy skjermoppløsning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har en noe eldre PC, med ASUS P4C800 Deluxe Hovedkort, med P4 2,8Gh prosessor, og 3MB minne. Og som grafikkort, et ASUS (V9560/TD) GeForce FX 5600 med TVut og DVI. (Jeg bruker selvfølgelig DVI).

Så har jeg lenge gått og tenkt på å bytte ut min gamle 19” CRT skjerm med en flat skjerm. Også jeg fikk et godt tilbud på en SAMSUNG SyncMaster 206BW, og kjøpte den, med et påfølgende problem: grafikkortet har en max oppløsning på 1600 x 1024, mens skjermen skal ha en oppløsning på 1680 x 1050.

Jeg har fått forskjellige råd, fra at noen sier at det ikke gjør noe, noen sier at det er veldig skadelig, og at jeg må bytte skjermkort før jeg bruker skjermen, men jeg har også hørt at den bare blir litt mer uskarp, med nåværende oppløsningsforhold, og at jeg bør bruke et program som heter Power Strip for å justere bort missforholdet.

Men Power Strip koster et sted mellom 2 og 300kr, og jeg finner ikke ut opp og ned på programmet, for å få justert missforholdet mellom skjermkortets 1600 x 1024 og skjermens 1680 x 1050.

Kan dere rådgi meg, eventuelt forklare meg bruken av Power Strip.
Med vennlig hillsen, og på forhånd takk.

Hans Torvald

Datadoktoren svarer

Hei,

I følge nVidia selv skal FX 5600-brikken støtte DVI-oppløsninger opp til 1600 x 1200, som du sier kan lage kluss med et display som krever 1680 piksler i bredden.

Dette er ikke skadelig, men du vil nok ikke få optimalt bilde. Hadde jeg vært deg hadde jeg heller ikke brydd meg om å knote med Power Strip, for det finnes en annen løsning som er langt bedre.

Skjermen din har jo i tillegg til DVI en vanlig VGA-inngang (15-pins D-sub), og grafikkortet ditt har tilsvarende utgang. Over denne skal grafikkortet ditt støtte hele 2048 X 1536 piksler, som er mer enn godt nok for din skjerm. Ved denne oppløsningen skal du ikke kunne merke forskjell fra DVI eller VGA (med mindre du har en usedvanlig dårlig kabel).

Merk at du kanskje må installere driverne til skjermen (følger med eller kan lastes ned her) for å få valgt riktig oppløsning.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!