Hvem er det egentlig som ønsker å styre PC-en med fingrene på en vertikaltstilt skjerm, spør blant annet vår dataredaktør. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hvem er det egentlig som ønsker å styre PC-en med fingrene på en vertikaltstilt skjerm, spør blant annet vår dataredaktør. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

For enkelt å skylde på Windows 8

Windows 8 får skylden for at PC-salget stuper. Men bildet er dessverre langt mer sammensatt.

Jeg har alltid vært overbevist om at intelligens er en situasjonsbetinget variabel.

Noen ganger bestemmer du deg for noe, og gjennomfører, uansett hvor dumt det i praksis viser seg å være. Som da jeg en gang bestemte meg for å skyve en veibom til side med snuten på bilen, og stoppet ikke før jeg var på andre siden og bommen hadde rukket å lage en stygg ripe som strakk seg fra frontlykt til bakfanger.

Man kan i ettertid rive seg i håret og skrike av ren selvbebreidelse, men det hjelper aldri. Det eksisterer heller ikke en angreknapp i det virkelige liv.

Og mange hevder at det Microsoft holder på med er litt i samme bane. De har bestemt seg for at Windows 8, Metro og fingerstyring er veien å gå, til tross for alle hylekorene og stupende PC-salgstall. Analytikerne i IDC mener at Windows 8 forvirrer brukerne og er en hovedforklaring til salgssvikten, og medier over hele verden kaster seg på hetse-bølgen, mens Microsoft ser ut til å late som ingenting.

Men det mange av dem glemmer i farten er at det ikke bare er Windows PC-er som selger dårlig.

Også salget av Mac-er har gått kraftig tilbake den siste tiden. Det til tross for at både maskinene og operativsystemet stort sett blir hyllet både av medier og publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Samtidig med nedgangen i PC- og Mac-salget, øker salget av smartmobiler og nettbrett kraftig. Vi er utvilsomt vitne til et skift i våre bruksvaner, der flere og flere av oppgavene som tidligere var uløselig knyttet til PC-en, nå utføres på mobile enheter - på toget, på benken i parken eller mens vi spiser middag. Men de fleste av oss har minst én PC i tillegg, og der ligger etter min mening den egentlige hovedgrunnen til salgssvikten. Om nye PC-er er utstyrt med Windows 7, Windows 8 eller MacOS tror jeg spiller en langt mindre rolle for salget enn hva analytikerne hevder.

Mange av oss har PC-er som er både to, tre, fire og fem år gamle, og ser ikke noen åpenbare grunner til å kjøpe ny. Og her må alle PC-produsentene bære minst like stort ansvar som Microsoft.

Det er ikke nødvendigvis mangel på innovasjon som er hovedårsaken til at vi beholder PC-ene våre stadig lenger, men at den ikke er tilgjengelig for det brede publikum.

De fleste kjøper PC-er i 4-5000 kronersklassen. Disse veier fortsatt 2,5 kg. De har fortsatt 15,6" skjerm med 1366 x 768 piksler og et batteri som varer i 3-4 timer, nøyaktig det samme som for tre-fire år siden. Skal du ha noe annet og bedre, må du ofte doble prisen.

PC-en jeg skriver denne kommentaren på kostet for eksempel 5000 kroner i 2010. Den fungerer fortsatt helt fint til det aller, aller meste. Hvorfor skal jeg da bytte den ut, når jeg i praksis må betale det samme for en tilsvarende maskin i dag (som i tillegg har et operativsystem som jeg kanskje ikke er helt dus med)? Jovisst vil den være kjappere, men hastigheten er absolutt ikke noe ankepunkt mot PC-en jeg allerede har.

Tre år er lang tid i teknologisammenheng, og sammenligner vi med innovasjonstakten på mobil- og brettfronten burde jeg kunne forvente langt mer PC for 5000 kroner i dag. Hadde du spurt meg i 2010 hva jeg selv hadde forventet meg for 5000 kroner i 2013, hadde for eksempel SSD, mobilt bredbånd, full HD-skjerm, lavere vekt, vesentlig mindre vifteaktivitet og bedre batteritid kommet langt foran på listen enn en forventning om berøringsskjerm.

For hvem er det som egentlig ønsker å styre en PC med fingrene på en vertikaltstilt skjerm? Helt ærlig?

Skal man stimulere til økt PC-salg må man først og fremst lytte til dem man håper skal kjøpe dem. Microsoft må ta sin del av ansvaret for at så ikke har blitt gjort, men også i aller høyeste grad PC-produsentene.

Så spørs det da, om Microsoft og PC-bransjen har vett nok til å stoppe, rygge litt tilbake og ta en litt annen vei, eller om de velger å fortsette den hodeløse ferden til skaden er uopprettelig. De neste månedene vil forhåpentligvis gi oss noen klare svar på nettopp det.

Hva mener du må til for å snu trenden? Benytt debatten under for å dele dine synspunkter med andre lesere