Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide DataVis mer

Før brukte vi harddisker!

KOMMENTAR: Prisene på flash-minne stuper, og kapasiteten øker. Nå begynner så smått de første bærbare PCene uten harddisker å se dagens lys. Men det er flere grunner til at harddiskbransjen går en usedvanlig usikker tid i møte.

Har du fulgt med på prisutviklingen på flash-minne den siste tiden? For halvannet år siden kjøpte jeg noen 128 MB SD-minnekort til 149 kr stykket. Det var blant de billigste jeg fant den gang. 18 måneder senere får du langt raskere kort, med sju ganger større kapasitet til under 200 kroner i enkelte nettbutikker. Samtidig brytes stadig rekordene når det gjelder kapasitet, nylig annonserte for eksempel Panasonic at de hadde på trappene et SD-minnekort med 32 GB kapasitet.

Samsung har dessuten nettopp presentert fullverdige bærbare PCer uten harddisk. Ultralette, batterigjerrige til tusen, og naturligvis: helt støyfrie. Skulle du miste en slik PC i bakken, kan du samtidig være trygg på at filene dine vil være av det siste som ville gå tapt. Her er det nemlig kun elektronikk på innsiden. Harddisken er derimot en mekanisk innretning som kan ødelegges ved selv små støt; noe mange bærbar PC-eiere i årenes løp smertelig har fått erfare.

Den første PCen jeg kjøpte som student hadde en harddisk med 540 MB kapasitet. Det tok vel ca en måned før jeg innså at kapasiteten langt fra var "uendelig", slik den ivrige selgeren hadde klart å overbevise meg om. De neste årene ble det mange oppgraderinger, til jeg i dag sitter med en PC med totalt 550 GB lagringsplass, hvorav kun rundt halvparten er brukt. Jeg kan ikke helt se hvordan jeg skal få fylt den opp med det første, med mindre jeg mot formodning skulle få tid til å redigere alle DV-opptakene mine, eller skulle bestemme meg for å flytte sommerferien fra Spania til DirectConnect.

Nylig lanserte Seagate en harddisk på 750 GB, i en tid da søkelyset for alvor blir satt på ulovlig nedlasting av film og musikk. Skal vi tro myndighetene og bransjen går nedlasterne en usikker tid i møte. Er du en fattig student som har lastet ned noen episoder av Lost, eller annet "fyll" til den enorme harddisken din (som Seagate sikkert mener bør brukes til Word-dokumenter) er du pr definisjon en tyv, og du kan straffes med inntil 3 års fengsel. I følge NTB ble plutselig over 900.000 nordmenn å anse som kriminelle fra 1. juli 2005, da "MP3-loven" trådte i kraft.

Nå gjenstår det naturligvis å se om noen privatpersoner her til lands i det hele tatt kommer til å bli dømt for denne typen kriminell adferd. Foreløpig har ingen blitt det. Men gjør bransjen alvor av truslene om overvåkning av piratnettverkene, med tilhørende massive søksmål, kan det bli kjedelig å være pirat - men også harddiskprodusent - i fremtiden.

Allerede nå ser vi at piratnettverk pakker sammen (sist: Bearshare), og stadig flere fildelingsgrupper, blant annet i Direct Connect-nettverket, stenger dørene. Skremselspropagandaen fra bransjen ser ut til å lykkes. Hvor mange 750 GB harddisker vil Seagate selge i konsumentmarkedet, dersom tilgangen til denne typen innhold stoppes og brukerne bøtelegges og settes bak lås og slå? Det vil være en alvorlig kjepp i hjulet for den videre utviklingen. Løsningen blir naturligvis å skifte hjul, eller la hjul være hjul og satse på helt andre fremkomstmidler.

Poenget mitt er at mange av oss ville klart oss utmerket godt med en bærbar PC med 32 GB fastminne (OK, kanskje ikke med Windows Vista installert). Har du behov for mer, vil det neppe være snakk om lang tid før vi vil se en dobling av en dobling av en dobling av kapasiteten.

Det første du vil se er imidlertid at harddiskbaserte lommespillere for musikk, bilder og film vil forsvinne. Det vil skje relativt raskt, du er neppe trendsetter med harddiskbasert iPod Video i hånden om to år. Deretter står "harddiskopptakeren" i stua for tur (ja, den du nettopp har kjøpt og som bråker som en F16 under take-off).

Til slutt skjer det samme for den harddiskbaserte PCen. Det vil naturligvis ta noe lengre tid, men da vil harddiskene kun være nisjeprodukter, beregnet til backup og serverformål. Harddiskbransjen har allerede krympet, sist ble Maxtor spist opp av Seagate, det blir garantert flere oppkjøp og sammenslåinger i tiden som kommer.

Enden på visa blir naturligvis at mekaniske harddisker vil lide samme skjebne som floppydisker og etter hvert kanskje også optiske drev. Så spørs det da - om "lovlige" innholdsleverandører i fremtiden kommer til å være like flinke som piratnettverkene til å skape behov for stadig større lagringsplass, og dermed drive utviklingen videre. Det skulle ikke forundre meg.

Les også: Farvel til iTunes

[Ugjyldig objekt (debatt)]