Er det lenge siden du spilte en CD sist? Da er du ikke alene.  Foto: SXC.hu
Er det lenge siden du spilte en CD sist? Da er du ikke alene. Foto: SXC.huVis mer

Folk rydder bort CD-samlingen

Og halvparten vil betale for streaming.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag for den norske streamingtjenesten WiMP, har folk i Skandinavia for alvor fått øynene opp for alternativene til CD-platene.

Hele 42% av befolkningen under 30 år har allerede ryddet bort, kastet eller gitt bort musikk-CD-ene sine. For befolkningen sett under ett er tallet 26%, ifølge undersøkelsen, som ble gjort i juni, og innbefattet 3000 respondenter, fordelt likt på Norge, Sverige og Danmark.

Les også hva vi skrev for 6 år siden: Død over CD-en.

Har passert CD-inntektene

Hva med deg?

Lenge siden du spilte CD i stua? (Avsluttet)
Ja, veldig lenge siden(56%) 655
Nei, det gjør jeg ofte.(23%) 265
Nja, ikke så veldig lenge siden(17%) 198
Det har jeg aldri gjort(4%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Årsaken er naturlig nok at digital distribusjon av musikk har skutt i været, og spesielt siste året med tjenester som WiMP og Spotify. Begge tjenestene lar deg lytte til millioner av låter mot at du betaler en "leiesum" på 49-99 kroner i måneden. Spotify har også et gratisabonnement med visse restriksjoner. I tillegg kan man kjøpe musikkfiler gjennom iTunes, CDON, Platekompaniet og en rekke andre aktører.

I første kvartal passerte den digitale musikkomsetningen for første gang den fysiske, og ifølge IFPI var omsetningen fra streaming større enn fra nedlasting.

Halvparten vil betale

49% av befolkningen er interessert i å betale for musikkstreaming, ifølge Norstat-undersøkelsen. For dem under 30 år er holdningene enda mer positive til streaming, her sier hele 65% at de vil betale, hvis tjenestene er gode nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og økningen i streaming fører til at færre laster ned musikken via ulovlige kanaler. 38% sier at det har ført til at de ikke lenger laster ned ulovlig i det hele tatt. Men nok en gang er det blant dem under 30 år endringene har vært størst, her sier nå 47% at de ikke lenger laster ned piratkopiert musikk.

Les også: Spill musikk direkte fra Dropbox.