Det er mye norgeskjærlighet å spore på Twitter etter den tragiske hendelsen 22. juli.
Det er mye norgeskjærlighet å spore på Twitter etter den tragiske hendelsen 22. juli. Vis mer

Følg Twitter uten Twitter-konto

Det postes mye interessant på Twitter, og du trenger ikke å registrere deg for å høre på.

Publisert
Sist oppdatert

Ord blir fattige etter helgens store tragedie i Oslo og på Utøya, men det er likevel svært mye å lese både i nettaviser og andre steder.

Spesielt Twitter-brukerne har vært ivrige de siste dagene. Det sosiale nettsamfunnet der alle meldinger må være under 140 tegn lange har tiltrukket seg et sekssifret antall nordmenn siden oppstarten og viser seg kanskje fra sin beste side i slike situasjoner.

For selv om avisene dekker det aller meste av det som har skjedd, er Twitter ekstra berikende i en stund som dette. Det postes bilder, kjente sitater, lenker til blogginnlegg, tanker, følelser, sterke meninger, trøstende ord, spillelister i Spotify og mer til. Ofte er det også her du finner de siste nyhetene først - uten å måtte tråle nettavisene opp og ned i mente.

Selv om du ikke har en Twitter-konto, er det fullt mulig å se på fra sidelinjen. De aller fleste Twitter-brukere har nemlig åpen profil, slik at alle kan lese det som skrives.

Slik bruker du Twitter

Twitter-søket

På nettsiden http://search.twitter.com finner du Twitter-søket. Her kan du søke etter bestemte ord og få alle statusoppdateringer som inkluderer dette ordet.

Men hva skal du søke etter?

Et begrep som brukes på Twitter er hashtags, eller emneord, om du vil ha en tilnærmet norsk oversettelse. Dette er ord som markerer at oppdateringen er relatert til et emne, som angis ved å sette en # foran selve ordet. Her er noen aktuelle emneord som vil gi deg tweets relaterte til fredagens grusomheter:

#fornorway - emneordet som erklærer støtte til Norge. Brukes globalt, ble såkalt trending topic på Twitter i sammenheng med stillhetsminuttet.

#utøya - emneord som spesielt brukes i forbindelse med tragedien på Utøya. Fanger også opp utenlandske tweets der de bruker #utoeya.

#osloexpl - emneord som brukes i forbindelse med hendelsen i Oslo sentrum.

#oslove - også relaterte til tragedien, men jevnt over litt mer positiv lesning enn de øvrige.

#utøyasavn - brukes i forbindelse med savnede etter Utøya-hendelsen.

Vil du søke på flere emneord av gangen, kan du kombinere dem med ordet or i mellom, altså f.eks. #utøya or #osloexpl.

Det finnes også noen ekstra triks. Her er noen søkeparametere du kan bruke:

near:oslo - viser statusoppdateringer fra folk som befinner seg i nærheten av Oslo. Du kan selvsagt bytte ut oslo med andre stedsnavn, og når du har søkt kan du i høyre marg justere hvor langt unna stedsnavnet du vil få tweets fra, samt angi at du vil søke etter twitter-meldinger som er postet på norsk.

filter:links - filtrerer oppdateringene slik at du kun får se de som inneholder én eller flere lenker.

Når du har foretatt et søk, vil søket oppdateres på toppen etter hvert som nye statusoppdateringer tikker inn, hvor du således kan klikke for å friske opp søkeresultatet.

Andre søkemuligheter

Det finnes også en rekke andre søkemotorer og applikasjoner som kan brukes for å følge med på Twitter.

Har du Mac, kan Incoming! anbefales, som lar deg følge med uten å måtte ha Twitter-konto (finnes i gratis prøveversjon). Yahoo har også laget SideLine – en Adobe Air-applikasjon som fungerer på de fleste maskiner (gratis).

Har du flere tips, hører vi fra deg i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer