Fokus 2000

Norges største digitale leksikon, Fokus 2000, har kommet i ny utgave og i ny innpakning. Innholdet har blitt enda bedre enn i forrige utgave, men hva er det som skjer med brukervennligheten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fokus 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi har testet Fokus 2000 fra Kunnskapsforlaget på to maskiner. Vi la inn en liten installasjon (som krever at CDen står i maskinen under bruk) på en Pentium MMX 200 MHz med 32 MB internminne og en fullstendig installasjon (som gjør at leksikonet kjøres direkte fra harddisken) på en Pentium Celeron 466 MHz med 128 MB internminne.

LES OGSÅ:

Innhold og funksjoner

Fokus 2000 skal i følge Kunnskapsforlaget omfatte 72.000 oppslagsord, 6.350 fotografier og illustrasjoner, 110 videoer og animasjoner, 95 plansjer, 500 tabeller, 580 lyder og musikklipp og verdensatlas fordelt på 200 enkeltkart.

Fokus 2000 er laget for å fungere sammen med andre oppslagsverk fra Kunnskapsforlaget, og bruker samme søkefelt som for eksempel Norsk Språk 4.0. Når du skal slå opp på en artikkel i leksikonet, dukker dette opp i et eget vindu.

Innholdet i Fokus 2000 følges opp av mange interne lenker, slik at du kan hoppe fra en artikkel til en lignende artikkel. Atlaset har klikkbare stedsnavn, som sørger for at du hopper til søkefeltet og utfører et søk automatisk.

I bruk

Det er viktig at et digitalt oppslagsverk enkelt leder deg frem til riktig informasjon. Det er også viktig at det er raskt og stabilt, slik at du ikke kvier deg for å starte det opp på maskinen din selv når det bare er et lite ord du lurer på betydningen av.

Fokus 2000 klarer bare delvis å innfri disse kravene. For til tross for gode tilløp, er det mange svakheter med manøvreringen og søkemulighetene. Fokus’ brukergrensesnitt er ikke helt modent, og mange operasjoner har dessverre blitt mer kronglete ved innføringen av det nye brukergrensesnittet, sammenlignet med forrige versjon av Fokus. Ofte brukte vi lengre tid på lete oss frem til riktig informasjon enn vi hadde regnet med, og i noen tilfeller klarte vi ikke engang å hoppe direkte fra søkeresultat til riktig artikkel, men måtte ta noen omveier.

Lenkesystemet i Fokus 2000 er ikke helt patent, og flere av lenkene som oppgis er ikke særlig relevante. Dessuten mangler det ofte viktige lenker. For eksempel fant vi ikke noen lenke til artikkelen om buddhisme da vi søkte på temaet ”buddhisme”.

Teknologien er i det hele tatt litt skjør, og ganske ofte opplevde vi rare ting: Fokus 2000 starter ikke, et ukomplett vindu dukker opp på skjermen, filmer spilles ikke av og på den ene testmaskinen måtte vi installere Fokus to ganger for å få det til å fungere.

Dessuten er oppslagsverket nokså tregt, og selv på den raskeste testmaskinen tar mange operasjoner irriterende lang tid. Den lille installasjonen på vår 200 MHz maskin viste seg å svært treg i mange sammenhenger. Opp mot et halvt minutts ventetid før ting dukket opp på skjermen, er i meste laget for de fleste brukere.

Men innholdet er heldigvis svært godt presentert, selv om ingen artikler er særlig lange. Kunnskapsforlaget har klart å gjøre stoffet lett tilgjengelig uten at det noen gang blir snakk om lettvinte presentasjonsformer. Jevnt over fremtrer innholdet som presist og korrekt, og ikke minst som godt oppdatert. Men det finnes også feil, f.eks. er et bilde fra den palestinske byen Betlehem brukt som illustrasjon på Israel.

Atlaset er nokså pent presentert, men har dessverre et helt annet grafisk uttrykk enn resten av leksikonet. Detaljnivået er brukbart, men viktigere for mange er det at det byr på gode interaktive muligheter, slik at du kan endre kartutsnittet, og du kan også klikke på stedsnavn som du ønsker mer informasjon om.

Målgrupper

Fokus kan best sammenlignes med et ettbindsleksikon, og gir derfor ikke de samme mulighetene som et virkelig stort leksikon som Britannica eller Encarta.

Derfor er det helst skoleelever opp til gymnasnivå og alle andre som en gang i blant trenger et greit oppslagsverk som vil ha mest glede av Fokus 2000. Mer krevende brukere vil raskt oppleve at Fokus 2000 blir for tynt.

Flott grafikk, men…

Fokus 2000 er i utgangspunktet svært lekkert presentert. Grafikken, som er utviklet for å brukes i alle deler av leksikonet, er trolig den mest elegante vi har sett i noe leksikon. Det er også mange positive tilløp for manøvreringsstrukturen, som er basert på få, men logiske knapper.

Men dessverre rotes tingene til med en upresis organisering av innholdet. Bedre blir det ikke ved at Kunnskapsforlaget har kjøpt inn og benyttet presentasjoner og plansjer fra andre forlag uten å bearbeide disse grafisk og manøvreringsmessig.

Konklusjon

Totalt sett vil vi si at Fokus 2000 er på vei mot å bli et fantastisk leksikon. Men en organisering som ikke er helt solid og funksjonell, en upålitelig teknologi og litt dårlig feilretting rett før publisering gjør at Kunnskapsforlaget ikke kommer helt i mål denne gangen.

Når vi allikevel anbefaler Fokus 2000, er det fordi det ikke har skikkelig konkurranse. Det er tross alt det eneste CD-leksikonet på norsk som har en brukbar dybde på artiklene.

Prisen for Fokus 2000 på CD-ROM er 695 kroner (inkl. mva).