Flyttbar datalagring

Behovet for å flytte data mellom maskiner blir stadig større. Nye tekniske løsninger dukker opp hele tiden, og det kan være vanskelig å velge riktig løsning. DinSide Data lanserer i løpet av kort tid en test av de forskjellige alternativene. Her kommer en oversikt og litt bakgrunnsstoff.

Zip

Den mest utbredte ”superdisketten” hittil, er Zip fra Iomega. Det er basert på forbedret diskett-teknologi og stasjonene finnes for intern eller ekstern montering. Zip leveres med en rekke forskjellige grensesnitt: SCSI, parallell, ATAPI og USB. Kapasiteten er 100 MB i 3,5-tommers format i den første modellen. I 1999 kommer en større versjon med kapasitet på hele 250 MB.

Dette formatet brukes mye i kontorsammenheng og for utveksling av mindre mengder mediadata.
Overføringshastigheten ligger på rundt 1 MB/sek.

Jaz

Et annet alternativ fra Iomega er JAZ, som bruker harddisk-teknologi. Hastigheten og kapasiteten kunne sammenlignes med harddisker den gangen den ble lansert, men har i dag sakket akterut. Maksimal kapasitet er 2 GB og formatet er 3,5-tommer.

Dette mediet brukes mye i reklame og mediabransjen både for primærlagring og transport
Overføringshastigheten er rundt 5 MB/sek for 1 GB-varianten, mens 2 GB-varianten ligger på rundt 7 MB/sek.

Clik!

Dette er et nytt format fra Iomega som først og fremst er beregnet på bruk sammen med mobile enheter. Digitale kameraer, bærbare MP3-spillere og ultraportable datamaskiner er typiske kandidater for denne typen lagring. Kapasiteten er på 40 MB og formatet er svært kompakt – ca 5 cm i diameter.
Overføringshastigheten ligger rundt 700 KB/sek.

MO

Et alternativ som har vært tilgjengelig i mange år er Magnet-Optiske disker (MO). Disse hadde til å begynne med en kapasitet på 650 MB, fordelt på to sider, og kom i 5.25-tommers format. De har ikke vært blant de raskeste løsningene, verken på lesing eller skriving, men dette har endret seg en del. Et viktig moment er at de har vært langt mer pålitelige enn alternativene, før CD-brennerne gjorde sitt inntog.

I dag er MO populært for lagring og transport av store lyd- og bildefiler i profesjonelle sammenhenger. Kapasiteten er nå på hele 5,2 GB for 5,25-tommers stasjoner, mens 3,5-tommers enheter kan lagre 1,3 MB.
Overføringshastighetene er mellom 5 og 6 Mbyte pr. sekund.

CD-RW

Det blir stadig mer populært med overskrivbare CDer, men mange foretrekker å bruke CD-R siden mediet er blitt så billig.
Dette mediet brukes i alle typer sammenhenger, både privat og i næringslivet.
Overføringshastigheten er 600/KB sek (4X) på skriving for de raskeste stasjonene pr januar 1999. Lesehastigheten kan være opp til 4800KB/sek (32X), men dette er svært avhengig av leseren. Mange enheter begrenser dette til 1200KB/sek. (8x).
Eldre CD-ROM-lesere kan ikke lese CD-RW-plater, men CD-R kan lese av alle.

Diskett-kompatible alternativer

Når det gjelder diskettstasjonen, har den flere konkurrenter, og det er stadig usikkert hva som blir standard utskiftbart lagringsmedium i framtiden. De mest profilerte konkurrentene er LS-120 (SuperDisk) fra Imation og HiFD fra Sony.

SuperDisk LS-120 har en kapasitet på 120 MB og kan i tillegg lese og skrive vanlige disketter. Den har allerede vært på markedet i et par år, og større PC-leverandører, bl.a. Compaq, leverer denne stasjonen som standard i flere modeller.
Overføringshastigheten er opptil 484 K/sek for lesing av 120 MB media.

HiFD har en kapasitet på 200 MB med spesialdisketter, og skal være enda raskere enn LS-120. Den er enda ikke kommet på markedet, men forventes å bli tilgjengelig i løpet av kort tid.