Flytt programmene dine!

Har du kommet til et punkt der Windows til stadighet minner deg på om at du må slette data for å frigjøre plass på harddisken? Her er løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jeg kjøpte min første PC i 1994, hadde jeg valget mellom en 120, 270, 340, 420 eller 540 MB harddisk. Beslutningen var vanskelig å ta, den dyreste var tross alt et par tusenlapper dyrere enn den billigste, men jeg bestemte meg til slutt for den største disken. Det gjaldt tross alt å tenke fremover, selv med et magert studentbudsjett.

Tusendobling

I dag kan man gjerne le av historien, ettersom selv billig-PCer nå er utstyrt med harddisker oppimot 250 ganger denne kapasiteten. Forrige uke annonserte Maxtor nye disker med 320 GB kapasitet, og i løpet av det neste året vil vi sikkert se en tusendobling i kapasiteten i forhold til harddisken jeg satset på for åtte år siden. Paradoksalt nok vil prisen i tillegg være omtrent den samme.

Musikk, DivX-filmer, videoredigering, spill, Office-installasjoner - kravene til harddiskplass har nærmest økt proporsjonalt med harddiskspesifikasjonene. Har du hatt PC noen år har du sikkert flere ganger opplevd de ubehagelige meldingene fra operativsystemet om at filer må slettes for å frigi harddiskplass.

Ingen stor kostnad å oppgradere

Heldigvis kan du ha minst to harddisker i en moderne PC, i tillegg til CD-brenner og DVD-spiller, og en ny gigant koster ikke mange hundrelappene nå. Installasjonen tar dessuten bare noen få minutter.

Men den gamle harddisken er fortsatt full, og Windows vil ikke slutte å sutre over for lite plass på C: selv om du har 80 GB ledig på D:. Løsningen er selvsagt å flytte data fra C: til D:

Musikk og filmer kan du flytte ved hjelp av Windows Utforsker, men programmer og spill er det verre med. Disse er som regel uløselig knyttet til systemfiler og registeroppføringer, snarveier på startmenyen og avinstallsjonsprogram på kontrollpanelet. Å flytte et program fra C: til D: ved hjelp av Windows Utforsker vil i de fleste tilfeller føre til at programmet vil slutte å virke, eller i beste fall bli befengt med utidige feilmeldinger i ny og ne. Dessuten vil verken snarveiene eller avinstallasjonsprogrammet skjønne noenting som helst.

Flytter programmene

image: Flytt programmene dine!

Det er her Application Mover fra Funduc Software kommer inn i bildet. Programmet tar hensyn til både filplassering, innhold i ini-filer og registeroppføringer, og flytter komplette programinstallasjoner fra en harddisk/partisjon til en annen. Application Mover sørger samtidig for at både snarveier og avinstallasjonsprogram henger med i svingene.

Du kan også bruke programmet til å flytte filmapper som ikke er knyttet til programmer, dersom du skulle ønske det.

Application Mover er shareware, og det koster rundt en hundrelapp å bruke programmet uten begrinsninger. Begrensningene melder seg først etter ti flyttejobber; da slutter programmet nemlig å virke. Men da er kanskje jobben gjort i ditt tilfelle?

Application Mover kan lastes ned fra denne siden. Programmet er på rundt 500 Kb, noe som skulle bety at det tar et par minutter å laste ned over ISDN.

Lenker:
DinSides store test av harddisker

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!