Flytt oppgavelinjen, spar plass

TIPS: Med Windows 7 faller brikkene ordentlig på plass for deg som har bredskjerm.

Oppgavelinjen i Windows har levd på bunnen av skjermen siden Windows 95 så dagens lys for 14 år siden, den gang ingen av oss drømte om at vi en dag kom til å ha bredskjermer koblet til datamaskinen.

I Windows 7 har vi fått en ny dokk-løsning for programmene, og tekstetikettene er borte. Dermed er det ikke lenger noen god grunn for at oppgavelinjen skal ligge nederst i skjermbildet, hvis man ser bort fra gamle vaner, naturligvis.

Les også: Last ned Windows 7 beta

På tide med forandring

Og selv om den i utgangspunktet fortsatt ligger på bunnen, er det i følge Tim Sneath, som jobber tett på utviklerne i Windows-teamet, tanken at det skal åpnes for "change" også her. Ved å flytte oppgavelinjen til vertikal posisjon til venstre i vinduet oppnår nemlig bredskjermbrukere flere fordeler.

Den klassiske plasseringen av oppgavelinjen er i bunn av skjermbildet. Ikke så praktisk når du har bredskjerm (her 1280x800 piksler)
Den klassiske plasseringen av oppgavelinjen er i bunn av skjermbildet. Ikke så praktisk når du har bredskjerm (her 1280x800 piksler) Vis mer
Ny plassering, og du slipper å skrolle deg fram til viktig informasjon.
Ny plassering, og du slipper å skrolle deg fram til viktig informasjon. Vis mer

(fortsetter under bildene)
Først og fremst er det en stor fordel å få plass til mer informasjon i høyden. Ta for eksempel en nettside. 99% av alle nettsider er høyere enn de er brede. Det samme gjelder dokumenter, regneark og lignende. Spesielt for deg som har en bærbar med relativt lav skjermoppløsning, for eksempel minibærbar, vil en flytting være gull verdt.

Start-knappen vil etter flyttingen ligge øverst til venstre. Hvor er det vi normalt starter når vi leser? Jo, øverst til venstre. Andre operativsystemer, som MacOS og Ubuntu, har lenge hatt det samme utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tredje fordel er det nye "Vis skrivebordet"-feltet i Windows 7, som i utgangspunktet ligger helt til høyre dersom oppgavelinjen ligger nederst i skjermbildet, nå havner nederst til venstre. Det føles mye mer naturlig, siden vi normalt orienterer oss fra venstre mot høyre.

Slik gjør du det

Å flytte oppgavelinjen er enkelt:

1. Høyreklikk på et ledig felt på oppgavelinjen, og fjern haken for "Lock taskbar"
2. Klikk med venstre museknapp på oppgavelinjen, og hold inne mens du drar og slipper den helt mot venstre i skjermbildet. Du kan også flytte den til toppen eller høyre side, om du skulle ønske det.
3. Hvis du vil kan du nå låse den til sin nye plassering, ved å sette hake på "Lock taskbar" igjen.

Prøv det! Du vil like det!