Ekte vare (Learjet 31)
Ekte vare (Learjet 31)Vis mer

Flight Sim Yoke: For seriøse datapiloter

Har du nettopp kjøpt deg Flight Simulator 2002, og er ute etter en enda mer realistisk opplevelse? Vi har prøvd en styrespak fra CH Products, og tror at det føles som å styre et ekte fly.

Flysimulator-entusiastene vil gjerne ha den mest realistiske opplevelsen ut av sine favorittspill, og da holder det ikke med tastatur og en gjennomsnittlig joystick fra Microsoft eller Logitech. Faktumet er at store, først og fremst sivile fly, ikke føres med stikker, men yokes, som ligner litt på bilratt. Tilbehørselskapet CH Products har derfor designet en spillkontroller som er perfekt for de som foretrekker å føre en 747 rolig fra Heathrow til JFK fremfor en voldsom dogfight med en F-16.

Meget solid

Flight Sim Yoke: For seriøse datapiloter

CH Flight Sim Yoke har riktignok vært på markedet en stund, men nå som Microsoft har sluppet den nyeste og svært omfattende versjonen av Flight Simulator, er det både interessant og aktuelt for oss å ta en titt på produktet.

Vi inrømmer at vi har svært liten erfaring når det gjelder å føre et fly. Likevel ligner yoken veldig mye på de rattene vi har sett på bilder fra virkeligheten, og det er sikkert et godt tegn. Det vi i alle fall kan garantere, er at det kjennes svært godt å holde i yoken, og du føler at du har full kontroll.

Yoken fungerer som en kombinasjon av en stikke og et bilratt. Du drar den til deg eller fra deg for å regulere høyden, og til venstre og høyre for å svinge. Veldig logisk egentlig, og ikke så vanskelig å bli vant til...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordelen med rattet er at det har fem akser, som er en betydelig fordel i forhold til konkurrenerende stikker som pleier å ha tre akser.

Flight Sim Yoke: For seriøse datapiloter

På selve rattet finner vi flere knapper som styres med tommelen, samt en POV-switch for å kikke rundt i cockpiten. På basen av kontrolleren finnes flere brytere som styrer blant annet understellet, flaps, trim, throttle og mixture. Alt innen rekkevidde og logisk plassert.

Det er svært enkelt å installere kontrolleren, USB-versjonen blir konfigurert automatisk og du er klar til å fly temmelig raskt.

Ett negativt poeng er at låsene som fester basen til bordet ikke er helt perfekte; blant annet passer de ganske dårlig til tynne bordplater.

Bedre med pedaler

Flight Sim Yoke: For seriøse datapiloter

I tillegg til Flight Sim Yoke kan du også kjøpe et sett med pedaler, som egner seg godt som rudder-kontroller. Dette betyr at du får enda bedre stabilitet og styring av det virtuelle flyet. Pedalene er store og solide, og kan skyves frem og tilbake.

Konklusjonen er egentlig svært enkel. En kombinasjon av Flight Sim Yoke og Pro Pedals lar deg komme et hakk nærmere følelsen av å føre et ekte fly. Du vil imidlertid klare deg fint kun med yoken, men pedalene vil øke graden av realisme ytterlig. Er du lei av de vanlige force feedback-joystickene er Flight Sim Yoke garantert noe for deg.

Yoken koster 2.290 kroner, mens pedalene er noe billigere – 1.990 kroner. Distributøren er Computer Partner, og de kan kontaktes på telefon 64 97 24 50.