Microsoft har gjort flere endringer i måten operativsystemet håndterer to eller flere skjermer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Microsoft har gjort flere endringer i måten operativsystemet håndterer to eller flere skjermer. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Flerskjerm-oppsett i Windows 8

Har du flere skjermer koblet til PC-en? Da vil du like Windows 8.

En av forbedringene i Windows 8 som det har vært lite snakk om, er måten Windows håndterer flere skjermer. Mange har minst to skjermer på pulten, og at Microsoft har tenkt på disse, oppdager du allerede på først oppstart.

I pose og sekk

Mange har kritisert Microsoft for å blande sammen to veldig forskjellige systemer i Windows 8; det nye "Metro"-grensesnittet med sine apper laget for berøring og fullskjerm, og de klassiske Windows-programmene som kjøres i vinduer. Vel, med to skjermer kan du få i pose og sekk.

Skjermen til venstre inneholder den nye startmenyen, skjermen til høyre viser det klassiste skrivebordet. Du kan med andre ord kjøre Metro-apper på en skjerm, og vanlige Windows-programmer på en annen - hvis du skulle ønske det.

Det er uansett ingenting i veien for at man kan vise det klassiske skrivebordet på begge skjermer. Nytt er det da at oppgavelinjen nå er tilgjengelig på begge, tidligere vistes den kun på den ene. Systemverktøylinjen med klokke er fortsatt kun tilgjengelig på den ene skjermen.

Oppgavelinjen viser de samme program-ikonene på begge skjermer, men kan plasseres uavhengig av hverandre, horisontalt i bunn eller topp, eller vertikalt på sidene.

Nytt er også at du kan ha forskjellig bakgrunnsbilde på skjermene:

Flerskjerm-oppsett i Windows 8


Artikkelen fortsetter under annonsen

Flerskjerm-oppsett i Windows 8


Du kan også strekke et bilde over flere skjermer:

Flerskjerm-oppsett i Windows 8


Hvis du starter et lysbildeshow kan du dessuten velge å vise forskjellige bilder på skjermene.

Flerskjerm-oppsett i Windows 8


Hvis du plasserer musepekeren i hjørnene av skjermen, vil du merke at den stopper opp litt, før den dukker opp på den andre skjermen. Denne lille bremsen gjør det blant annet langt enklere å få fram den nye hurtigmenyen (se til høyre).

Mer

Dette er bare noen av endringene som er gjort for flerskjermopplevelsen. Du finner oversikt over alle nyhetene hos Microsoft.

Samleside: Windows 8