Flere skjermer på ett grafikkort

Kraftbrukere innen design og andre kreative yrker har lenge brukt flere skjermer på sine datamaskiner. Tidligere har dette vært forbeholdt brukere av Mac eller spesielle arbeidsstasjoner, men nå har også Windows-brukerne fått flere muligheter - på ett eller flere grafikkkort.

En av de nye finessene i Windows 98 er muligheten til å installere flere skjermkort og styre flere skjermer samtidig. Skjermene og kortene kan være like eller forskjellige, ha forskjellig oppløsning og fargedybde, det er opp til brukeren.

Problemet er kortplasser

De fleste moderne PCer har plass til fire PCI-kort og ett AGP-kort. For kraftbrukere blir dette fort trangt. Med kort for nettverk, SCSI, lyd og video er det fullt. Det finnes noen maskiner med fem PCI-plasser, men til og med dette kan bli for lite for den virkelig krevende bruker. Flere lydkort er ikke uvanlig til studiobruk, og da er det ikke mulig å sette inn flere skjermkort.

Løsningen

Appian er en amerikansk fabrikant som leverer skjermkort som støtter flere skjermer pr. kort. Den enkleste modellen, Duet, har støtte for to skjermer og finnes både for AGP og PCI. Maksimal oppløsning er 1280x1024, men full 24-bits fargedybde er bare mulig opp til 800x600. For vanlig kontorbruk er det helt kurant å redusere fargedybden til 16-bits for å få høyere oppløsning.

Profesjonelle brukere kan velge Jeronimo Pro som støtter opptil 4 skjermer på ett kort med full fargedybde og høy oppløsning. Disse kortene er naturligvis vesentlig dyrere.

Prisene starter i overkant av 3 000 kroner for den rimeligste løsningen (støtte for to skjermer) til i underkant av 10 000 for det mest avanserte kortet (støtte for 4 skjermer).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk distributør er Berendsen tlf. 22 08 85 00