Flere PC-er på to skjermer

Hvis du har to skjermer og flere PC-er - hvordan løser du koblingsproblemet?

Ved hjelp av HDMI-svitsjer er det enkelt å velge hvilke maskiner som skal kobles til skjermene Foto: Brynjulf Blix
Ved hjelp av HDMI-svitsjer er det enkelt å velge hvilke maskiner som skal kobles til skjermene Foto: Brynjulf BlixVis mer

Noen har bare en liten bærbar datamaskin og klarer seg med det. Noen av oss har derimot en noe mer omfattende maskinpark som byr på flere muligheter og utfordringer. Vårt eget oppsett på arbeids og testrommet hjemme - det såkalte gjemmekontoret - har for eksempel 2 stasjonære PC-er, en Mac Mini og en MacBook Pro. I tillegg har vi to 24-tommers skjermer med 1920 x 1200 punkters oppløsning, ett tastatur og mus og ett lydanlegg.

Hvordan får man koblet opp dette på den mest fleksible måten, uten å koble om mange ledninger?

Målet er å kunne bruke to skjermer på en maskin, uansett hvilken, men også kunne bruke to maskiner samtidig med én skjerm på hver.

Alternative boks-løsninger

Det finnes mange løsninger som svitsjer én skjerm, tastatur/mus, lyd og USB mellom to maskiner. Disse kan kjøpes for en rimelig penge, vi snakker om rundt 200 kroner for en boks for VGA-skjerm og PS/2-type skjerm/tastatur.

Skal du ha en tilsvarende løsning som støtter 4 maskiner havner vi på rundt 500 kroner for en VGA-løsning.

Men så snart vi skal over på KVM-svitsjere med DVI-tilkobling som støtter 1920 x 1200 oppløsning blir det vesentlig dyrere. Da er vi over 1000-lappen for 2 datamaskiner og én skjerm. For 4 datamaskiner med DVI nærmer prisen seg to tuen kroner.

Skal du over på to-skjerms-svitsjer er det langt færre løsninger å velge mellom, men ATEN MasterView CS1644 håndterer jobben med å svitsje en to-skjermsløsning mellom 4 datamaskiner til den nette sum av 3995 kroner - inkludert kabler.

Aten velger med støtte for 4 maskiner og 2-skjermsoppsett - forside. Foto: Produsenten
Aten velger med støtte for 4 maskiner og 2-skjermsoppsett - forside. Foto: Produsenten Vis mer
Aten velger med støtte for 4 maskiner og 2-skjermsoppsett - tilkoblinger. Foto: Produsenten
Aten velger med støtte for 4 maskiner og 2-skjermsoppsett - tilkoblinger. Foto: Produsenten Vis mer
Men da må du velge mellom 2-skjermsoppsett, og kan ikke velge et oppsett med to maskiner og hver sin skjerm.

Les også: Felles styring med ShareMouse

En mye rimeligere løsning

På nyere PC/Mac og LCD-skjermer er det vanlig med HDMI-tilkobling, også for oppløsning utover HD 1920 x 1080. DVI og HDMI er dessuten nære slektninger, så det finnes rimelige overganger og overgangskabler. Oppfriskningshastigheten på vanlige skjermer er uansett ikke mer enn 60 Hz, så det kreves ikke spesielt avanserte kabler, bare de er innenfor HDMI-spesifikasjonene.

Og HDMI-svitsjer er latterlig billige. Hvis de er av den enkle, mekaniske typen, vel å merke. Skal du ha fjernstyrte utgaver blir de vesentlig dyrere. Men man trenger ikke fjernstyring til utstyr man har rett foran seg.

Vi kjøpte derfor to HDMI-svitsjer på Clas Ohlson til 299 kroner stykket.

HDMI velger - forside med brytere Foto: Brynjulf Blix
HDMI velger - forside med brytere Foto: Brynjulf Blix Vis mer
HDMI velger - kontakter Foto: Brynjulf Blix
HDMI velger - kontakter Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Vi hadde noen HDMI-kabler liggende pluss et par overganger fra HDMI til DVI. Så kjøpte vi noen HDMI til DVI-kabler hos Biltema. Vi måtte også innom Eplehuset og kjøpe en overganskabel fra miniDisplayPort til HDMI for å koble to skjermer til MacMini, der hadde de også noe rimelige HDMI-kabler. Til vår MacBook Pro har vi TripeHead2Go - en boks fra Matrox som gjør at vi kan bruke begge 24-tommers skjermene i tillegg til internskjermen. Du kan leste vår test av TripeHead2Go her.

Og dette oppsettet fungerer helt utmerket!

Vi hadde flimring på en av skjermene til å begynne med, men fant ut at dette skyldtes en HDMI til DVI-overgang som var defekt. Etter å ha byttet ut denne med en overgangskabel med HDMI og DVI i hver ende fungerer alle skjermkombinasjoner perfekt.

Men hva med mus og tastatur?

I dag er alle mus og tastaturer koblet til med USB, enten direkte eller via en trådløs mottaker. De er dessuten kompatible mellom plattformer, slik at det ikke er noe problem å bruke samme enheter på PC og Mac.

Dessuten kan både mus og tastatur kobles til og fra USB-kontakten uten problemer, det etableres kontakt med det samme de kobles inn.

Dermed er det en enhet som umiddelbart peker seg ut som løsning til dette problemet: En USB-velger. Dette er en liten boks med en USB kontakt til den enheten som skal deles mellom flere maskiner, og en USB-kontakt til hver av de andre maskinene.

Det finnes ikke så mange slike i norske nettbutikker, men vi fant en fra Aten (produsenten, ikke byen) til 375 kroner. Den har 4 USB utganger og 1 inngang.

Velger for 1 USB enhet og 4 maskiner Foto: Produsenten
Velger for 1 USB enhet og 4 maskiner Foto: Produsenten Vis mer


Denne støtter bare én USB-enhet og er utmerket hvis man bruker en såkalt trådløs desktop med én mottaker. Har du kablet mus og tastatur og trenger flere USB-innganger går det dårlig. Denne USB-velgeren støtter nemlig ikke en USB hub på inngangen. Det er ikke noe problem for oss, siden vi bruker en tastatur/mus-løsning fra Microsoft med felles mottaker. Logitech sine trådløse mus og tastaturer fungerer også på samme måten, med Unifying-kontrolleren kan du ha opptil seks enheter på samme mottaker.

Resultat - en rimelig og fleksibel løsning!

Løsningen fungerer utmerket, og vi sparte en god del penger på denne løsningen. Totalprisen ble fordelt på følgende enheter:

2 x HDMI velger á 299 kroner
1 x USB velger á 375 kroner

6 x 1,5m HDMI-DVI kabler á 139 kroner
3 x 1,5m HDMI-kabler á 99 kroner
1 x 1,5m MDP-HDMI kabel til Mac Mini á 299 kroner

Totalt 1847 kroner. Vi sparte altså 2148 kroner. Kablene utgjør 874 kroner og boksene 973 kroner. Kjøper du enda rimeligere kabler sparer du litt mer, men veldig mye rimeligere blir ikke totalsummen. Kablene fra Biltema med HDMI og DVI er det flest av i oppsettet, og vi har ikke funnet noen som er rimeligere enn disse.

Slik øker du strømstyrken på USB-porten