Flere OS på én PC

Vi får mange henvendelser fra folk som ønsker å kjøre mer enn ett operativsystem på samme PC. Her er litt starthjelp.

Å bytte operativsystem sånn over natten kan i ettertid vise seg å være mindre lurt. Det er nemlig alltid usikkerheter rundt det å bytte til noe nytt. Vil det nye OSet kjøre stabilt og effektivt på maskinvaren, og vil den gamle skriveren din i det hele tatt virke? Hva med programvaren du pleier å bruke - vil den fungere, og finnes det eventuelt noe alternativ for det i det nye miljøet? Er forandringen til det bedre, eller kommer du til å angre etter en uke, bare for å finne ut at det ikke er noen enkel vei tilbake?

Hvis du vil prøve før du tar det store skrittet, er altså det å kjøre to - eller flere - operativsystemer på PCen din en mulighet. Andre grunner til å kjøre flere OS er å kunne ha det beste fra flere verdener - noen vil kanskje kjøre Linux til vanlig, men må ty til Windows for noen spill.

Bestemmer du deg for å prøve flere OS på maskinen er det flere mulige veier å gå:

Metode en: flere harddisker


Den kanskje mest ryddige løsningen er å bruke en egen harddisk til det andre operativsystemet. Å velge hvilket OS du skal bruke kan gjøres på to måter. Det ene er å alltid boote (starte opp) maskinen fra den vanlige harddisken og så velge hvilket operativsystem du vil bruke fra en liten meny (dual boot). Den andre måten er boote fra den andre disken når du installerer det andre OSet. Valg av boot-disk kan du gjøre i datamaskinens BIOS.

Selv om du bruker to harddisker, trenger du forresten ikke å sette av hele disken til operativsystemene. Men det betyr at du må partisjonere (se neste metode).

Metode to: flere partisjoner

Partisjonering er som navnet hinter til en måte å dele opp harddisken på. Fysisk deling er selvfølgelig umulig uten å ødelegge disken, vi snakker her om en logisk oppdeling slik at datamaskinen oppfatter harddisken som mer enn ett volum. De forskjellige volumene betraktes som egne disker, og kan også formateres med forskjellige filsystemer.

Hvis du ønsker å (eller må) installere flere operativsystemer på samme harddisk vil du gjøre dette på hver sin partisjon. Starter du med en tom harddisk er det egentlig ganske greit, for med de fleste nyere operativsystemer får du muligheten til å dele opp harddisken når du installerer for første gang.

Men de fleste har nok allerede et godt fungerende OS når de ønsker å prøve et nytt ved siden av, og partisjonering vil i sin enkleste form slette alt som er av data på disken. Men det finnes også programmer som kan gjøre dette uten å slette data. Gode alternativer som Partition Magic koster dessverre penger, men det finnes også gratisalternativer, for eksempel GParted, som vi vi har skrevet om her.

Bruk av GParted Vis mer


Hvor store partisjoner?
Det er et spørsmål som stadig er oppe til debatt, og kommer helt an på hva slags operativsystem du har planer om å installere. For en lett Linux-distribusjon vil det holde med et par gigabyte, mens mastodonten Windows Vista krever et minimum på 15 GB ledig plass. Men ettersom du gjerne også installerer masse annet ved siden av fyller det seg lett opp, så vi vil anbefale å minst sette av det dobbelte, og gjerne enda mer enn det til akkurat det OSet.

Metode tre: virtuell PC

Dette går på at du kan kjøre et annet operativsystem "inni" ditt egentlige operativsystem. Den store ulempen her er at ytelsen ikke vil bli like god som å installere det normalt, men for å sjekke ut ny funksjonalitet kan det være mer enn godt nok.


For Windows-miljøet har vi for eksempel omtalt VMWare sin løsning og Microsofts Virtual PC. Sistnevnte er også forøvrig gratis, men skal du ha det til bruk for Vista må du gå for betaversjonen av Virtual PC 2007, siden 2004-utgaven ikke støtter dette OSet.

Hva er best?

Det er selvsagt individuelt, og kommer an på brukerens preferanser og tilgjengelig maskinvare. For folk med stasjonære PCer er det relativt uproblematisk å sette inn en ekstra disk, og du slipper eventuelt å tenke på partisjonering.

Men dersom du ikke har råd eller plass til en ny haddisk, eller har en bærbar PC, må du ty til denne løsningen.

Så hvordan gjør jeg det???

Det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Vi kommer her til å ta et kort gjennomgang med å installere Windows Vista på en maskin med Windows XP og kun en harddisk.

Trinn 1:
Ta sikkerhetskopier av de viktigste filene dine til en CD/DVD eller ekstern harddisk før du begynner. Selv om prosedyrene er relativt sikre, er du aldri 100% forsikret mot strømbrudd og annet som kan påvirke prosessen. Dette gjelder spesielt om du skal endre på partisjonene.

Trinn 2:
Opprett en ny partisjon dersom du ikke allerede har to (eller flere) partisjoner. GParted kan brukes. Bruk fremgangsmåten som beskrevet i artikkelen.

Trinn 3:
Restart med Vista-DVDen i DVD-spilleren din. Du skal få et valg om å starte opp fra DVDen, velg dette. Hvis ikke, må du inn i BIOS (se GParted-artikkelen) for å sette datamaskinen til å boote fra CD-ROM før harddisken. IKKE start Vista-DVDen fra Windows XP, siden den da vil oppgradere XP i stedet.

Trinn 4:
Følg instruksene på skjermen. Velg språk, trykk neste og skriv inn produktnøkkelen. Ta vekk haken for automatisk aktivering, det kan du gjøre manuelt når du har funnet ut om du vil bruke Vista på den PCen eller ikke.

Installasjon av Vista på en partisjon Vis mer


Når du kommer til installasjonstype velger du "egendefinert (avansert)". Da vil du få opp en liste over alle diskene/partisjonene. Windows XP ligger på "C:\", og den skal du la være i fred. Vista skal installeres på den andre, eller en av de andre partisjonene.

Trinn 5:
Gjør ferdig installasjonen og restart. Før XP starter nå vil vil du få opp en liten meny der du kan velge operativsystemet du vil starte opp med. Gratulerer, du har nå både XP og Vista på din PC!

Til slutt:
Husk at du som regel må installere programmer på nytt i det nye operativsystemet. Selv om du får tilgang til partisjonene og filmappene hvor programmene er installert, benytter programmene ulike registre og mapper for delte filer.