Flere operativsystemer på samme PC?

Spørsmål:

Hei,

Jeg har lyst å ha både Windows 98, Windows Me og kanskje Linux installert på samme PC. Går dette an?

Hilsen
Børre Sejerstedt

Datadoktoren svarer

Det er nok mange som deg, som ønsker å prøve ut nye operativsystemer uten å overskrive det gamle. Eller kanskje du vil ha flere forskjellige operativsystemer uten å måtte bytte til en annen PC.

Litt bakgrunnsstoff om partisjoner
Harddisken din er delt opp i en eller flere containere for data, kalt partisjoner. Vi skiller mellom primærpartisjoner og utvidet gren med logiske stasjoner. Windows kan kun startes fra en primærpartisjon, som regel partisjonen med stasjonsbokstav C:, og hvis du har logiske stasjoner vil disse får bokstavene D:, E: osv. I praksis kan Windows være installert på D:, mens oppstartsfilene alltid må ligge på C:

I utgangspunktet vil det være vanskelig å lage en løsning med både Windows 98 og Windows Me installert på samme partisjon, fordi systemfilene ville ha overskrevet hverandre. Windows 2000 og XP har derimot innebygde håndteringsmekanismer som kan takle en delt Windows 98 / 2000/XP-installasjon, men selv denne løsningen er heller ikke helt risikofri.

Bedre blir det ikke av at DOS og Windows sitt partisjoneringsprogram, FDISK, kun støtter én primærpartisjon pr harddisk. Og dersom du hadde vært i stand til å lage flere, er det ikke sikkert at windowsen din ville ha oppdaget dem og gitt dem stasjonsbokstaver.

Linux benytter sitt eget filsystem, og de fleste distribusjonene krever egne partisjoner, men disse behøver ikke å være primærpartisjoner. Partisjonene kan opprettes under installasjonen.

Løsningsforslag 1:
Heldigvis finnes det flere mulige løsninger for deg. Hvis du har to harddisker, kan du ha én oppstartbar primærpartisjon på hver. Da kan du installere ett operativsystem på hver harddisk, og bytte mellom operativsystemene ved å velge oppstartspartisjon i PCens BIOS-innstillinger (les bruksanvisning for hvordan du entrer BIOS-oppsettet på akkurat din PC).

Denne løsningen vil ikke fungere på eldre PCer.

Ved hjelp av enkle veivisere blir du ledet gjennom arbeidet med partisjonene Foto: BEL
Ved hjelp av enkle veivisere blir du ledet gjennom arbeidet med partisjonene Foto: BEL Vis mer

Løsningsforslag 2:
Ved hjelp av et tredjeparts partisjoneringsverktøy kan du bli i stand til å lage flere primærpartisjoner på én harddisk, slik at du kan ha ett operativsystem installert på hver av disse. Et godt verktøy for oppgaven er Partition Magic fra Powerquest.

Ved hjelp av grafiske skjermbilder kan du partisjonere harddisken din, selv om du har data på den fra før. Du kan også krympe og utvide partisjoner, og slå sammen flere partisjoner til én. Hvis du er uerfaren med arbeid med partisjoner, kan det lønne seg å benytte programmets greie veivisere. Den medfølgende dokumentasjonen er også svært lettfattelig.

Det tar ikke lang tid før du blir fortrolig med brukergrensesnittet i Partition Magic. Foto: BEL
Det tar ikke lang tid før du blir fortrolig med brukergrensesnittet i Partition Magic. Foto: BEL Vis mer


Med programmet følger tilleggsmodulen Boot Magic, som i praksis er en oppstartsmeny som lar deg velge mellom forskjellige operativsystemer. Dette programmet installeres i det såkalte MBR-området på harddisken din, slik at det fungerer uavhengig av operativsystemene.

Ved hjelp av BootMagic kan du enkelt velge hvilket operativsystem som skal lastes Foto: BEL
Ved hjelp av BootMagic kan du enkelt velge hvilket operativsystem som skal lastes Foto: BEL Vis mer

Tips til slutt
Husk at du som regel må installere programmer på nytt i det nye operativsystemet. Selv om du får tilgang til partisjonene og filmappene hvor programmene er installert, benytter programmene ulike registre og mapper for delte filer.

Et annet godt tips kan være å ta sikkerhetskopier av filene dine før du begynner å gjøre endringer på partisjonene dine. Selv om prosedyrene er relativt sikre, er du aldri 100% forsikret mot strømbrudd og annet som kan påvirke prosessen.

Powerquest Partition Magic 7.0 foreligger i en demoversjon som du kan laste ned fra Powerquest sine hjemmesider. Hvis du ønsker fullversjonen, koster det $69,95 (rundt 650 kroner) og kan kjøpes og lastes ned fra samme adressen.