Flere nyheter fra Macworld

Det lanseres mange spennende produkter på sommerens Macworld. Oppsvinget hos Apple gir ny drivkraft også hos tredjeparts utviklere, både for maskinvare og programvare.

Apple har fremdeles ikke noen stor markedsandel i det totale markedet for personlige datamaskiner. Men dette markedet består likevel av mange millioner brukere, og Apple er fremdeles dominerende, eller opprettholder en sterk posisjon, i mange bransjer og miljøer.

Portåpnere

Apple har vært langt mer dristig enn resten av PC-bransjen. De fjernet flere av de gamle tilkoblingene, SCSI, ADB og serieporter, på de siste maskinene. USB og FireWire kom i stedet. Dermed åpnet de for at tredjeparts utviklere fikk to nye markeder i en overgangsfase:

Eldre maskiner trenger nye kort for å kunne bruke den siste generasjon tilleggsutstyr, og nye maskiner trenger nye kort med de ”gamle” standardportene for å kunne bruke eksisterende tilleggutstyr.

HP har lansert sitt JetDirect Connectivity Card. Dette er et PCI-kort med tilkoblinger for både USB/Serie/LocalTalk. Dette er et nyttig kort både for eldre og nye Mac’er og vil være i salg fra september.

Farallon lanserer SkyLINE Wireless PC Card. Dett er et Type-II PC-kort (PCMCIA) som gir både brukere av Apples bærbare PowerBook og bærbare Intel-PCer 2Mbps oppkobling til trådløse nettverk basert på IEEE 802.11 DSSS. Dette er den samme teknologien som Apple bruker i AirPort, i sin nye iBook.

Adaptec viser fram sine Ultra160 SCSI-løsninger for Mac-plattformen. Det vil enda ta tid før FireWire kan erstatte SCSI i mange brukermiljøer. Det er først og fremst digital video og lagringsenheter med middels til lav kapasitet/ytelse som tilbys i dag for FireWire. De potente løsningene krever fremdeles SCSI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VST har lansert nye bærbare harddisker med USB. Disse kommer i kapasiteter på 4 og 6 GB, vil bli tilgjengelige i September, og kompletterer de FireWire-baserte løsningene som allere er i salg.

Microsoft lanserer Mac-versjonen av sin USB IntelliMouse. Dette er den nye optiske musen som vi har skrevet om tidligere.

Prosessoroppgraderinger

Både Newer Technology, som vi selv bruker i vår oppgraderte Mac, Sonnet og XLR8 tilbyr nye og raskere oppgraderinger. 466 MHz er den nye tropphastigheten, et hår raskere enn hva Apple selv tilbyr på sine blå/hvite kraftpakker. Det er den nye kobberbaserte G3-prosessoren fra IBM som gjør dette mulig, siden den kan kjøre på10x busshastigheten.

Den tidligere G3-prosessoren kunne bare kjøre med 8x busshastigheten, og det var derfor maksimalt 400MHz som kunne tynes ut av de eldre Mac’ene som har maks busshastighet på 50 MHz.

Programvare

Microsoft ligger langt etter med Office 2000-pakken for Mac. Den kommer ikke før en gang til neste år - i beste fall. De ligger derimot bare litt etter med Outlook Express 5.0 og Internett Explorer 5.0. Begge disse programmene er klare i løpet av høsten, og vil bli buntet sammen i en Word98 Special Edition, som også vil inneholde mengder av Clipart og dokumentmaler.

Connectix Virtual PC, som er en Windows-emulator (bare programvare) på Mac, kommer nå i versjon 3.0, og har blant annet støtte for USB.

Lotus lanserer Mac-klient for Notes 5, Norton lanserer nye versjoner av sine Utilites og Antivirus, konkurrenten TechTool Pro kommer med ny versjon, og det er endelig kommet bred støtte for håndtering av musikk i MP3-format også på Mac-platformen.