Flere bærbare MP3-spillere

HANNOVER (DinSide Data): MP3-filformatet for musikk får stadig større utbredelse, og her på CeBit Home-messen kommer bærbare MP3-spillere nå for fullt. Den koreanske produsenten av MPMan viser hele tre modeller, mens Pontis viser sitt ROS-system med små SIM-kort med MP3-filer.

Bærbare MP3-avspillere har vært på markedet en stund uten å få den helt store utbredelsen. Den opprinnelige MPMan MP-F10 som vi har skrevet om tidligere (se lenke på slutten av artikkelen), har 16 MB minne som kan utvides til 64 MB.

Vi har hørt på lyden og kan ikke si annet enn at det låter utmerket. Med et par gode hodetelefoner, står den ikke tilbake for en vanlig bærbar CD-spiller.

Betjeningen er også enkel: Du finner de vanlige kontrollene som start, stopp og neste og forrige melodi. I tillegg har den en digital volumkontroll og funksjoner som å repetere én eller alle melodier og for å stokke melodier (eng. shuffle).

Du overfører melodiene til spilleren ved å legge den i en egen dokkstasjon som kobles til parallellporten. Siden de fleste PCer bare har én parallellport, og det ikke er mulig å koble både MPMan og skriveren til samtidig, hadde det vært praktisk med støtte for USB-tilknytning i tillegg. Overføringsprogram for Windows følger med.

Nå også med diktafon

Neste modell i serien (MP-F30) kan også benyttes som en digital diktafon. Den har 32 eller 64 MB minne og får plass til hele fire timers opptak med 64 MB.

Det skyldes at slike opptak har mye lavere oppløsning enn musikken og er i mono. Som avspiller har den de samme egenskapene som MP-F10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langturmodellen

Toppmodellen MP-H10 er en del større enn de andre to. Det skyldes at den faktisk benytter en harddisk til å lagre MP3-filene. Men så gir det også en kapasitet på 360 MB til hele 2 GB, avhengig av hvor stor harddisk den er utstyrt med.

Harddisken er av standard 2,5-tommers type som finnes i de fleste bærbare PCer. Så lenge høyden ikke overstiger 12,7 mm, virker det som om du kan sette inn en hvilken som helst harddisk. Derfor varer det nok ikke lenge før vi ser enda høyere kapasitet i denne modellen.

Også MP-H10 kobles til parallellporten, men krever ikke noe eget program til dette. Den benytter Microsofts egen parallellport-driver for nettverk. Det betyr i praksis at du kan koble den opp i nettverket ditt og dele MP3-filer den veien.

Er du litt smart, kan du forlange at alle på nettverket legger sine MP3-filer på nettopp den disken. Når du så reiser på ferie er det spennende å se hva alle de andre har lastet ned...

Lavprisløsningen

Vi har ennå ikke fått klarhet i hva MPMan selges for i Norge, men det er faktisk solgt ca 100 stykker. Prisen i Sverige er ca 4300 kroner i henhold til den skandinaviske distributøren Cento Data (+46-8-765 38 26) som vi har snakket med her i Hannover.

Likevel er ikke MPMan den eneste bærbare MP3-løsningen som vises her i Hannover. Pontis lanserer det de kaller for ROS (Record on Silicon). ROS er et bittelite SIM-lignende kort som rommer 8 MB.

Kortene finnes først og fremst i ferdiginnspilte utgaver, og spilleren – som heter Pontis MPlayer3, rommer to slike samtidig. MPlayer3 selges i Tyskland for ca 1200 kroner og tomme flash-kort koster ca 450 kroner. Du finner mer informasjon på www.mplayer3.com.

Selv om MPlayer3 er rimeligere enn MPMan, virker sistnevnte som et mer avansert og anvendelig produkt. På den annen side koster MPlayer3 bare halvparten, så det blir uansett en vurderingssak.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I Norge er det fullt lovlig å lage MP3-filer til eget bruk, og har du en CD-ROM-leser er det ganske enkelt. En oppskrift på fremgangsmåten, finner du i lenken nedenfor.