Flattr lar deg tjene penger på det du produserer på nettet. Og betale en slant for det du setter ekstra pris på.
Flattr lar deg tjene penger på det du produserer på nettet. Og betale en slant for det du setter ekstra pris på.Vis mer

Flattr - tjen penger på det du lager

...eller betal litt for andres innhold.

At Peter Sunde, en av bakmennene fra The Pirate Bay, skulle lage et system for mikrobetalinger over nettet hadde du muligens fått relativt gode odds på hos en bookmaker for et par år siden.

Flattr (spiller på verbet to flatter - å gi komplimeter) er Sundes seneste prosjekt. Dette er en nettjeneste laget for å kunne betale bittesmå beløp til andre Flattr-brukere, som en hyggelig gest for å vise at man setter pris på innholdet andre har laget. Men mange bekker små-konseptet fungerer også her, og for de som produserer godt innhold på nett, vil det være mulig å hente ut noen ekstra kronasjer ved å bruke Flattr.

Med andre ord er Flattr en slags Digg-klone, men der penger er involvert.

Peter Sunde - mannen bak Flattr (og The Pirate Bay) Foto: Wikimedia Commons
Peter Sunde - mannen bak Flattr (og The Pirate Bay) Foto: Wikimedia Commons Vis mer


Fra 16 kroner måneden

Som "giver" må du først sette inn penger på Flattr-kontoen din (via Moneybookers eller PayPal, som begge støtter både Visa, Mastercard og mer til) og velge hvor mye du ønsker å donere hver måned, der minstebeløpet er ¤2, altså ca. 16 kroner med dagens kurs.

Når du har penger på kontoen din, kan du begynne å klikke rundt på Flattr-ikoner for å gi en slant. Hver måned fordeles så summen du har valgt å bruke pr måned likt på alle du har "flattret". Har du kun trykket ett sted, får eieren hele summen. Har du klikket 100 steder får de 1/100 hver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykker du ikke på noen flattr-knapper i løpet av en måned, doneres pengene til veldedighet.

På Flattrs sider kan du se innholdet som er mest populært. Mannen bak disse New York-bildene har for eksempel fått 170 månedandeler.
På Flattrs sider kan du se innholdet som er mest populært. Mannen bak disse New York-bildene har for eksempel fått 170 månedandeler. Vis mer


For å tjene noe, må du gi noe

For å motta penger må du også ha en aktiv Flattr-konto (dvs at du har penger på den), og så finnes det enkel embed-kode (HTML-kode for å legge til et element på en nettside) du kan legge på bloggposter, bilder du har tatt, en sang du har laget, dikt eller hva det måtte være. Når andre Flattr-brukere så klikker på ikonet ditt, vil du motta penger for det.

Dog forsvinner det noen penger både når du setter inn og mottar penger. Moneybookers og PayPal skal ha sitt (hhv ¤0,3 + 2% og ¤0,35+3,4%), og Flattr tar 10% av summen du tjener deg opp.

Tjenesten er fortsatt i lukket beta, og du må få invitasjon fra et betalende medlem for å få være med, men det går også an å legge igjen epostadressen sin på Flattrs forside og krysse fingrene. Vi har beklageligvis ikke invitasjoner å dele ut denne gangen.

Hva tror du om Flattr? Er du villig til å dele ut litt småpenger for innhold du virkelig liker, og er det mulig å tjene tusenlapper på sikt? Del gjerne dine tanker i debatten under artikkelen, og veldig gjerne hvis du allerede har brukt Flattr og vil dele erfaringer.