Foto: Candescent
Foto: Candescent Vis mer

Flatskjerm med bilderør

Amerikanske Candescent Technology bygger nå en fabrikk som er i stand til å produsere en million såkalte "ThinCRT"-skjermer hvert år. Produksjonen starter i år 2000, og kanskje blir det spikeren i kisten til dagens klumpete skjermer.

Publisert

CRT er en forkortelse for Cathode Ray Tube eller katodestrålerør på norsk. Katodestrålerør brukes i dag i omtrent alle typer skjermer og TVer som finnes. ThinCRT er et nytt konsept som benytter mye av den velkjente CRT-teknologien på nye og spennende måter. Målet er å produsere flatskjermer som er like lyssterke og skarpe som dagens beste skjermer.

Teknologien

ThinCRT fungerer etter de samme prinsippene som vanlige skjermer. Elektronstråler skytes ut fra negativt ladede elektroder (katoder) gjennom vakuumet i et glassrør. Elektronene treffer fosforet forrest i røret og får dem til å gløde. De glødende fosforpunktene lyser opp og lager et bilde.

 Foto: Candescent/Erik
Foto: Candescent/Erik Vis mer


Forskjellen er at et konvensjonelt bilderør bruker en stor glassklokke, mens ThinCRT gjør jobben innenfor to glassplater som til sammen bare er 3,5 millimeter tykke.

Og istedenfor den ene katoden i en vanlig skjerm, har den millioner av små elektronkanoner som er jevnt fordelt over hele baksiden av skjermen. Disse elektronkanonene benytter en "kald katode"-teknologi, som bare har en brøkdel av strømforbruket til en vanlig skjerm.

Bedre bilde

ThinCRT har bedre lysstyrke og flere farger enn flatskjermer som bruker LCD-teknologi. ThinCRT har heller ikke det etterslepet vi er vant til på LCD. ThinCRT oppdateres dessuten opp til fem ganger raskere enn LCD, og er derfor meget velegnet til video og raske animasjoner.

Hvem står bak

Candescent Technology ble stiftet allerede i 1991 og har finansiell støtte av blant andre Sony, HP og Compaq. Teknologien er likevel uavhengig og tilgjengelig for alle. Vi går en spennende tid i møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer