Flatskjerm-kjøp kan bli dyrt

Flat-TV selger som nybakt loff om dagen, men mange blir skuffet når de kommer hjem og opplever et dårligere bilde enn på gamle-TVen.

Det største problemet med svært mange flat-TVer er at de er følsomme på dårlige signaler. Og dårlige signaler er som regel knyttet til analoge signaler, for eksempel fra TV-antenner og eldre kabelanlegg.

Når du får TVen demonstrert i butikken er den som regel satt opp med digitale signaler, enten fra DVD, PC eller digitale mottakere. Dermed avsløres ikke svakhetene før du kommer hjem. I følge P4, som har snakket med Forbrukerrådet, er det svært mange som kommer tilbake i butikken og forlanger kjøpet omgjort på grunn av dette.

Det beste rådet: Les uavhengige tester før du kjøper ny TV. (Illustrasjonsfoto) Vis mer

Hva er viktigst når du kjøper ny TV?

(du kan sette flere kryss) (Avsluttet)
Bildekvalitet(33%) 4307
Tilkoblingsmuligheter(18%) 2402
God pris(18%) 2392
Design(12%) 1556
Lydkvalitet(11%) 1472
Garanti(6%) 784
Annet(1%) 119
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Andre igjen blir fristet til å kjøpe digital parabol eller annet digitalt utstyr for å få glede av sin nyinnkjøpte TV. Og da kan ny TV fort vise seg å bli en dyr investering.

Store forskjeller

-Vår erfaring er at de billigste TVene i større grad enn de litt dyrere modellene, sliter med vanlige (analoge) TV-signaler, sier testjournalist i Dingz.no, Karin Aas, til DinSide Data. -De har rett og slett ikke god nok bildebehandling. Dyrere modeller har gjerne bedre komponenter og bedre bildebehandling, og dette gjenspeiles også i bedre bildekvalitet.

Det er fremdeles variasjoner mellom LCD og plasmateknikken, Men som kunde bør du gjøre det enklest mulig. Det du skal fokusere på er hva du skal bruke TVen til: Skal du bare se på TV og film på DVD kan du kjøpe en plasma-TV, mens de som også vil bruke TVen til PC og til å spille dataspill bør velge en LCD-TV. Husk at det finnes gode og dårlige plasma-TVer og gode og dårlige LCD-TVer, les tester og vær kritisk når du står i butikken, husk at du skal ha TVen som ditt ypperste alter i stua i mange år framover.

Hva med lyden?

I P4 sin samtale med Forbrukerrådet trekkes samtidig lyden fram som dårlig på flat-TVer. Siden flat-TVene er flate, blir også høyttalerne flate. Det kan føre til dårligere lyd enn på den gamle billedrørs-TVen din.

-Det finnes imidlertid mange unntak her, i følge Aas. -Vi har hatt TVer til test som har hatt fantastisk god lyd, blant annet en Hitachi plasma-TV som var på testbenken før jul. Lydentusiaster vil uansett velge å koble TVen til eksternt lydanlegg, enten man har flat- eller vanlig TV, avslutter hun.

Her finner du ferske tester av flat-TVer