Flater SSD-prisene ut?

Flater SSD-prisene ut?

I fjor så vi et kraftig prisfall på SSD, men hva skjer framover?

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av første halvår 2012 sank prisene på SSD dramatisk. Spesielt de med lagringskapasitet på 240/256 GB, der ble prisene halvert i løpet av den tiden fra rundt 3500 til rundt 1600 kroner i de mest ekstreme tilfellene.

Her kan du lese: SSD-priser i fritt fall?

I løpet av høsten og vinteren falt prisene ytterligere, og vi så enkelte eksempler på prisfall som passerte psykologiske grenser som 1000-tallet.

Her kan du lese: 256 GB SSD til under tusenlappen

Men etter nyttår har prisene vært ganske stabile, og i ganske mange tilfeller har prisene til og med gått litt oppover!

Noen eksempler

Crucial V4 ble solgt til en pris på 990 kroner i november 2012. Men i desember steg den til over 1100 kroner og i februar 2012 var den oppe på 1200-tallet og tilbake til nivået fra høsten 2012.

Flater SSD-prisene ut?


Samsung 840 har hatt en jevnt fallende utvikling fram til i februar 2012 og hadde en liten dipp ned til nærmere 1500, men kom raskt opp igjen til rett under 1600 kroner.

Flater SSD-prisene ut?


OCZ Agility 4 raste også voldsomt første halvåret 2012, fra over 2000 kroner ned til 1300-nivået. Men etter nyttår har prisene steget litt oppover igjen og er på vei opp mot 1400.

Flater SSD-prisene ut?


OCZ Vector har sunket fra over 2000 til 1500 fram til februar, men har nå steget igjen og lagt seg mellom 1600 og 1700.

Flater SSD-prisene ut?


Hva er riktig prisnivå?

Det er mange grunner til at prisnivået ikke faller jevnt, men stabiliserer seg i perioder. Naturlige sesongsvingninger er en ting, krav til lønnsomhet er en annen ting, og ikke minst at selve komponentene i produktet ikke faller i samme takt.

Men en annen viktig faktor er svikten i PC-salget. De fleste bruksområder dekkes fint av kombinasjonen smartmobil, nettbrett og den PC-en man allerede har. Og når det går lengre tid mellom nye PC-kjøp og langt fra alle vurderer å oppgradere den gamle PC-en med SSD, da er ikke etterspørselen lenger så prisdrivende etter at entusiastene har gjort unna sine innkjøp.

Det er dessuten slik at selve prisene, altså beløpet, ofte ikke synker under et visst nivå, men at man får mer for pengene. Det er grenser for hvor billig ting kan bli før de blir ulønnsomme.

Vår spådom er at lavere kapasitet enn 256 GB vil etter hvert forsvinne og prisene på en SSD uansett kapasitet vil neppe falle under 300 kroner. I skrivende stund ligger den billigste 30GB SSD allerede på noen tiere over dette, og 30 GB er bare egnet som hurtiglagring (cache).

Ventingens problem

Man kan alltid vente på noe bedre og billigere, men det resulterer i at man går glipp av nytten og gleden ved noe som allerede er en stor forbedring.

Har man en PC som det er mulig å montere en SSD i vil vi påstå at gevinsten er større enn det man tjener på å vente, uansett svingningen i SSD-prisene.

Les også: Med TLC kan SSD bli virkelig billig

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer