<strong><b>SPENNENDE:</strong> </B>Det er fortsatt noe litt magisk over å se en 3D-printer jobbe. Men du gidder ikke sitte sånn her gjennom hele prosessen, for Flashforge Finder bruker noen timer på det meste. Som alle andre 3D-printere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPENNENDE: Det er fortsatt noe litt magisk over å se en 3D-printer jobbe. Men du gidder ikke sitte sånn her gjennom hele prosessen, for Flashforge Finder bruker noen timer på det meste. Som alle andre 3D-printere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Flashforge Finder – den «billige» 3D-printeren fra Clas Ohlson

Er 5.000 kroner billig nok for en folkeprinter?

Publisert
Sist oppdatert

Dinside har bare prøvd én 3D-printer før: CEL Robox, som Clas Ohlson nå selger for like under 11.000 kroner.

Det gikk sånn passe greit. Men 11.000 kroner er mye penger. Ikke voldsomt mye penger, men for mye penger for mange.

Clas Ohlson prøver nå igjen, med 3D-printeren Flashforge Finder. Prisen er mer enn halvert, til 4.990 kroner, mens Dustin selger den for 7.700 kroner.

Da begynner vi å snakke om priser som åpner 3D-printing for langt flere. Spørsmålet er om du bør la seg friste. Eller bare låne vår.

Se hvordan det gikk

Vi er ingen eksperter på 3D-printing. Og poenget med produkter som Flashforge Finder skal være nettopp at man nettopp ikke trenger å være ekspert for å komme i gang.

Det vi først og fremst ville finne ut av, var derfor hvor raskt det gikk fra pakka ble åpna, til første ferdige modell lå klar i printeren.

Her får du kortversjonen:

Kalibrering, kalibrering, kalibrering

Du kan fortsatt ikke bare fjerne plasten og sette i gang umiddelbart når du kjøper en 3D-printer. Først må den kalibreres. Og det tar tid.

Flashforge Finder ber oss justere noen skruer under skriveplaten for å få den i perfekt vater. Maskinen piper, vi skrur, trykker på skjermen, maskinen piper igjen, vi skrur igjen, trykker på skjermen igjen.

Dette tok så lang tid at vi var redd for at noe hadde gått helt galt. Men etter et kvarters tid var omsider maskinen fornøyd.

<strong><b>AKKURAT, JA:</strong> </B>Om det er meningen at det skal spys ut metervis med plasttråd fra Flashforge Finder vet vi ikke. Men det gjorde den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AKKURAT, JA: Om det er meningen at det skal spys ut metervis med plasttråd fra Flashforge Finder vet vi ikke. Men det gjorde den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Oppvarming, oppvarming, oppvarming

Maskinen bruker plast i form av en lang tråd på en spole. Å sette den inn var ikke noe problem.

Men da Flashforge Finder skulle mate inn rullen for første gang, begynte plasten å spy ut i metervis. Igjen fikk vi mistanke om at noe hadde gått alvorlig galt.

Og det tror vi faktisk det hadde, for til slutt «timet den ut», etter å «ha 3D-printa» et fiskesnøre egna for dypvannsfisk. Feilemeldingen fikk vi forøvrig på 3D-printerens egen trykkskjerm; en kjekk funksjon som gjør ting litt enklere.

<strong><b>I GANG:</strong> </B>Med litt lim på plata gikk det langt bedre. Men Flashforge Finder forteller oss ingenting om hvordan vi helst bør gjøre dette, og vi har opplevd modeller som praktisk talt er limt fast etter print. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
I GANG: Med litt lim på plata gikk det langt bedre. Men Flashforge Finder forteller oss ingenting om hvordan vi helst bør gjøre dette, og vi har opplevd modeller som praktisk talt er limt fast etter print. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Aha, limstift!

Bruksanvisningen som følger med er altfor kort. Den guider deg helt greit gjennom oppsettet, men så slutter det. Vil du vite mer, må du dykke inn i den fulle manualen på minnepinna som følger med.

Vil du lage noe med 3D-printeren vår?

 • Dinside skal i sommer printe ut ting for leserne våre, og sende dem i posten.
 • Sjekk ut notatet vårt på Facebook for regler, og skriv inn hva du ønsker deg under Facebook-posten.
 • Liker vi ideen din, kan du få den realisert!

 • Der ligger også programmet du skal bruke for å printe. Det er ikke spesielt pent, og ikke spesielt brukervennlig, men det gjør jobben. Du kobler til printeren med enten USB eller Wifi (eller overfører filene med minnepinne), åpner modellen du ønsker å printe (som vi dødelige laster ned fra nettet) og velger kvalitetsinnstillingene (om du skjønner noe av dem).

  Som du ser i videoen øverst, endte vår første print endte i katastrofe: Plutselig så vi at modellen vår fulgte printerhodet rundt på plattformen. Den hadde løsna, og alt var bare rot.

  Det var da vi la merke til at det fulgte med en kinesisk limstift. At vi skulle bruke den på plattformen står det ingenting om i hverken den lille eller store bruksanvisningen – og det irriterer. Men etter å ha limt rundt på plattformen, gikk alt så meget bedre.

  Og vår første modell, en meningsløs penneholder, lå etter en time og et kvarter klar. Rettere sagt: Den lå limt fast, som skapte litt knot. Og kvaliteten var helt grei, men du ser lett at dette er printa, og ikke kjøpt i en butikk.

  (OPPDATERING: Clas Ohlson forteller at de skal få på plass en egenprodusert bruksanvisning innen salget begynner).

  <strong><b>KRYPTISK:</strong> </B>Også med Flashforge Finder synes vi manualen er for dårlig, og for mange spørsmål består ubesvart. Et tips til Clas Ohlson og andre butikker er å skrive sine egne manualer, for her svikter kineserne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  KRYPTISK: Også med Flashforge Finder synes vi manualen er for dårlig, og for mange spørsmål består ubesvart. Et tips til Clas Ohlson og andre butikker er å skrive sine egne manualer, for her svikter kineserne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



  Problemet med 3D-printing

  Er 5.000 kroner billig nok for deg? (Avsluttet)
  Nei, det må bli billigere(29%) 1004
  Kanskje, men fortsatt skeptisk(27%) 936
  Ingen interesse for 3D-printere uansett(24%) 838
  Absolutt, 3D-printing frister!(21%) 742
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Så sitter du der. Med en magisk printer som kan skrive ut fysiske objekter. Framtida er her. Men hva nå?

  For dette er uten tvil vårt aller største problem med 3D-printere: Bare fantasien setter grenser, men fantasien vår strekker ikke til. Og det meste vi kan 3D-printe kan heller kjøpes i langt bedre kvalitet for en femtilapp, fra aktører som Aliexpress og DealExtreme.

  3D-printing krever dessuten fortsatt tid og innsats. Særlig når manualen ikke strekker til, og du må finne ut ting på egen hånd. Så selv om Flashforge Finder er relativt enkel i bruk, er det fortsatt noe helt annet enn å printe et Word-dokument.

  Å printe i 3D er mer som å bake en kake: Du må lære deg en ting eller to, du får ikke vite om du har klart det før etter noen timer og det er fristende å heller overlate jobben til fagfolk.

  LES OGSÅ:
  Vil du låne 3D-printeren vår? Sjekk ut vår Facebook-konkurranse!
  Vi har prøvd CEL Robox – «nysgjerrige bør heller vente»
  8 ting vi har laget med 3D-printeren vår

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer