Flash 4 er klar til å overta webben

Macromedia melder at Flash 4 kommer i juni. Oppgraderingen fra versjon 3 gjør Flash til et seriøst alternativ til HTML, og gir flere nye muligheter for spennende multimedia. Nytt er også at Flash nå støtter MP3.

Fra en webtjeneste som fungerer som en enkel synthesizer, med ganske imponerende lydkvalitet. Vis mer
Dette er en åpningsside med meny som er laget i ren Flash. Effektene er holdt på et minimum, og blir dermed også mer imponerende. Vis mer

DinSide har tidligere skrevet om at Flash har fått større utbredelse på verdensbasis enn Java, og at enkelte aktører allerede har begynt å lage hjemmesider i bortimot ren Flash, slik som f.eks. Pepsi i Norge.

Mange nyheter

De begrensningene som preget Flash 3, blir forbedret i Flash 4. Her er nyhetene:

  • Støtte for skjemaer og brukerrespons. Dette betyr at handel, gjestebøker, responsskjemaer og annet nå kan gjøres i rene Flash-vinduer. Tidligere måtte dette skje i HTML.
  • Støtte for lyd og musikkformatet MP3 med synkronisering av lyd og bildeeffekter. Tidligere har Flash kun hatt støtte for vanlige lydformater, slik at lyd og musikk enten har vært av dårlig kvalitet, eller tatt stor plass i Flash-filene.
  • Muligheter for å lage funksjonalitet basert på logiske parametre og enkel matematikk. Dette betyr at Flash nå blir et bedre verktøy for å utvikle spill og skikkelig interaktivitet.
  • Bedre multimediaeffekter, men bortsett fra at enkeltelementer nå kan flyttes fritt av bruker innenfor et definert område, er det lite som er revolusjonerende sammenlignet med Flash 3. Forbedringene ligger i at mange rutiner blir automatisert og enklere å utvikle. Resultatet av dette blir forhåpentligvis at enda flere lar seg inspirere til å lage spennende multimedia i Flash.
  • Forbedrede redigeringsmuligheter og kontroll for utviklere. Tidslinjene som utviklere bruker har blitt forbedret, dialogvinduer har blitt mer sofistikerte og detaljerte, og rutinene for å benytte lag (layers) har blitt enklere. Dessuten skal publiseringsrutinene også ha blitt kraftig forbedret.

Krever ny plugg-inn

Flash 4 kommer ikke bare som programvare for utviklere, men også som ny plugg-inn for brukere. Denne kan faktisk allerede lastes ned som betaversjon hos Macromedia, men du bør vente til den ferdige versjon kommer, ettersom det foreløpig finnes minimalt med nye løsninger som benytter den nye utgaven. I tillegg er det alltid en risiko for at en beta er ustabil.

Det er distribusjonen av plugg-inn som avgjør om Flash 4 blir en suksess. Her har Macromedia foreløpig gjort hjemmeleksa si. Plugg-inn for Flash 3 følger allerede nå med Netscape 4.0.6 og høyere, Windows 98 (må installeres separat), Internet Explorer 4 og høyere, AOL 4 og høyere, Mac OS 8 og høyere, RealPlayer G2, og til og med WebTV.

Men nødvendigheten av at millioner av Flash-brukere skal laste ned en ny plugg-inn vil trolig føre til at det tar flere måneder før Flash 4 virkelig tar over etter Flash 3.

Kan bli en revolusjon

Flash 4 er i seg selv ingen revolusjon sammenlignet med Flash 3. Men resultatet for webben kan bli revolusjonerende. De mange viktige forbedringene som kommer med Flash 4, gir nemlig styrke til det som mange har antydet, at Flash er et fullverdig – og kanskje bedre – alternativ til HTML.

Utover høsten 1999 kan det derfor hende av vi kommer til å se flere og flere webtjenester som baserer seg på ren Flash.

Kommer i juni

Flash 4 vil være tilgjengelig i juni, og vil kunne lastes ned fra nettet. Eksisterende brukere av Flash 3, vil kunne oppgradere til Flash 4 for US$99, mens fullversjon vil koste US$269.

Norsk importør av Flash, Demo AS (tlf. 22 07 12 90), har ennå ikke fastsatt priser på Flash 4, men regner med at de vil ligge rundt prisnivået nå gjelder for Flash 3, ca. 2500,- eks. mva. Pris for oppgradering er fortsatt uklart.

DinSide har tidligere skrevet om hvordan teknologien i Flash virker. Dessuten har vi testet utviklerverktøyet for Flash 3.