Flamer kan lekke mye informasjon om PC-en din. Heldigvis lar det seg fjerne. Foto: PantherMedia / Manfred Grafweg
Flamer kan lekke mye informasjon om PC-en din. Heldigvis lar det seg fjerne. Foto: PantherMedia / Manfred GrafwegVis mer

Flamer – tidenes verste spionvare?

Flere sikkerhetsselskaper advarer – Flamer er den mest komplekse ondsinnede programvaren de har sett.

Flamer har fått alle alarmbjeller til å ringe hos sikkerhetsekspertene, og enkelte mener at dette er den mest sofistikerte onsinnede programvaren vi har sett til nå.

Ormen har eksistert i flere år uten at sikkerhetsselskapene har klart å fange det opp:

(…) med andre ord hadde ingen av oss oppdaget denne skadelige programvaren over en periode på to år, eller kanskje mer. Det er en gedigen fiasko for vårt selskap, og for antivirusindustrien generelt, hevder Mikko Hypponen fra F-secure i artikkelen "Why antivirus companies like mine failed to catch Flame and Stuxnet" på Wired.com.

Og du kan være infisert uten å vite det.

Foreløpig ser Flamer ut til å gjøre seg gjeldende i enkelte land i midtøsten, men i følge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), må vi også forvente at den kan bli aktiv her til lands.

Den omfattende skadevaren kan gjøre flere ting på en infisert PC.

Blant annet:

  • Stjele dokumenter
  • Ta skjermbilder av brukerens skrivebord og sende dette til bakmennene
  • Ta opp lyd
  • Deaktivere sikkerhetsløsninger
  • Sende av gårde en rekke opplysninger om maskinen, inkludert installerte programmer, informasjonskapsler, besøkte nettsider, geografisk plassering, ledig plass på harddisken etc
Opphavsmennene kan fjernstyre maskinen slik at ormen sprer seg videre, og den kan også spre seg gjennom kjente sårbarheter i Windows-nettverket. Merk altså at Flamer kun gjelder Windows-maskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan være infisert!

Så til det viktigste. Din maskin kan godt være infisert av Flamer uten at du vet det. Kanskje har det ikke en gang hatt noe betydning å være infisert, siden de foreløpige rapportene viser at det stort sett er land i midtøsten der data har lekket.

Heldigvis finnes det remedier.

Bitdefender har utfyllende informasjon om Flamer, og tilbyr direkte nedlastingslenker til verktøy som fjerner Flamer (både til 32-bit og 64-bit Windows) på lenka du nettopp passerte.

Mer informasjon:
NorSIS' informasjon om Flamer
Bitdefenders siste oppdatering om Flamer
"Why Antivirus Companies Like Mine Failed to Catch Flame and Stuxnet" – interessant kommentar fra Mikko Hypponen i F-secure