Fjernstyring av PC


Heisann

Jeg har lenge lurt på hvordan man bruker eksternt skrivebord, så nå tenkte jeg, hvorfor ikke spørre noen som sikkert vet..!

Jeg sitter på et netverk med 5-6 andre pcer her hjemme, altså deler vi IP via en linksys ruter. Det jeg vil/vil ha muligheten til er å kunne sitte på en annen PC på eller utenfor nettverket her hjemme og gå inn på PCn for å f. eks Stoppe/starte nedlastinger, høre musikk eller sjekke dokumenter jeg har lagret og ikke tatt med meg ditt jeg burde...

Har hørt om noen VNC programmer, men jeg skjønner ikke prinsippet helt..

Takk for all hjelp =)

Martin

Datadoktoren svarer

Hei Martin,

Du nevner VNC (Virtual Network Computing), som er en protokoll som har blitt utviklet for å fjernstyre PCer, og et fint alternativ til for eksempel PCAnywhere fra Symantec. Et alternativ fra Microsoft er innebygd i Windows, kjent som Remote Desktop (Eksternt skrivebord).

Alle disse alternativene har til felles at de består av to deler: en klient og en server. Serverdelen installeres på den maskinen det skal kobles til, mens klienten installeres på den maskinen du skal koble til med.

For å gjøre det billig har du to muligheter:

1. Bruk et VNC-program. Du har her flere å velge mellom, og en grei sammenligning av disse (og andre fjernstyringsprogrammer) finner du her.

2. Bruk "Eksternt skrivebord" i Windows. Problemet her er at server-delen kun er innebygd i XP Professional og Server, eller Business og Premium dersom du kjører Vista. Klienten kan dog installeres på alle Windows-utgaver.

Bruken er ganske rett frem uansett hvilken løsning du velger. I klienten skriver du inn navnet eller IP-adressen på den datamaskinen du vil koble til, samt brukernavn og passord. I serveren setter du opp hvilke brukere som skal ha tilgang. Husk også at brannmuren din må konfigureres.

Rent visuelt vil det være som et eksternt skrivebord slik: et bilde av skrivebordet til maskinen du fjernstyrer vil legge seg oppå skrivebordet på maskinen du fjernstyrer fra. Som regel kan du velge på å ha dette i fullskjerm eller i et vindu. Mus og tastatur virker som normalt og styrer maskinen i det vinduet som er aktivt.

Dersom du skal koble til en datamaskin på lokalnettverket men sitter utenfor nettverket må du knote litt i ruteroppsettet. Da må du nemlig koble klienten mot ruterens IP-adresse og bruke ”port forwarding” til den IP-adressen på lokalnettverket du vil koble til.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar