Fjernkontrollen fra helvete

Ideen bak enhver programmerbar fjernkontroll er ganske så intelligent. Man skal altså lære opp én liten dings til å gjøre det som tre-ti (alt etter hvor gadget-frikete man er) dingser vanligvis gjør. Microsoft og Harman/Kardon har gått sammen om å lage Take Control, en slik alt-i-ett-fjernkontroll som til og med kommer med Windows-programvare. Møt fjernkontrollen fra helvete.

Fjernkontrollen fra helvete
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
[Ugjyldig objekt (NAV)]

OK, ideen er i hvert fall ganske så god: En anerkjent produsent av lyd-dippedutter (Harman/Kardon) slår seg sammen med en produsent av programvare (Microsoft, som både er anerkjent, hatet, elsket og gudenevethva), og sammen lager de et produkt som vi bare bør løpe og kjøpe.

LES OGSÅ:

Hadde det vært noenlunde samsvar mellom ide og resultat, ville undertegnede vært et lykkeligere menneske.

Bare så det er sagt, Take Control-fjernkontrollen er et produkt jeg har gått ut og kjøpt selv (fire måneders eierskap har vist at navnet egentlig er det tristeste av alt). Jeg leste såpass mange overstrømmende omtaler av denne lille saken at jeg - egentlig mot bedre vitende (og på tross av advarsler fra min bedre to/tredjedel) - dro avgårde for å kjøpe den.

Lørdag ettermiddag var sannhetens time kommet, jeg fant frem den relativt store esken, pakket høytydelig ut selve fjernkontrollen og satte meg ned foran PCen. Jeg installerte den medfølgende programvare direkte fra CDen (noe som gikk utmerket, bare så det er sagt), la klar alle de seks andre fjernkontrollene som vanligvis befinner seg rundt omkring i stuen (alltid et stykke fra der jeg sitter akkurat når jeg trenger dem), og skulle programmere. Men så?

Første "utfordringen" var å koble Take Control til PCen. For Oslo Hi-Fi Center, som var så greie å selge meg denne lille saken, hadde tydeligvis allerede vært en tur nede i esken og "lånt" den medfølgende kabelen. I alle fall hadde de glemt å legge kabelen tilbake, noe jeg ikke oppdaget før ti minutter etter stengetid. Naturligvis var jeg passe forbanna, men i ettertid vet jeg i det minste at butikken egentlig reddet helgen for meg ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det var først da jeg fikk tak i kabelen, jeg nok en gang måtte innse hvor idiotisk det kan være å kjøpe slike usannsynlige nødvendige, nyttige og fantastiske - og naturligvis dyre - leketøy.

Det så enkelt ut ...

Det ser jo så enkelt ut...
Det ser jo så enkelt ut... Vis mer

I alle fall.

Mandag ettermiddag fikk jeg tak i den etterlengtede kabelen, startet programvaren, og begynte å "sette opp" fjernkontrollen. Selv om ikke alt var like "intuitivt" da jeg skulle prøve å få denne lille saken til å virke, var det hele egentlig ganske enkelt. Jeg måtte bare angi hvilken type komponent jeg skulle programmere (CD-spiller, TV, DVD-spiller osv.) og legge på plass de rette knappene på de rette stedene.

Så måtte jeg peke på Take Control med den "gamle" fjernkontrollen til f.eks. CD-spilleren, trykke på den knappen som skulle legges inn, og dett var dett. (Jada, jeg vet at mange av våre lesere nok allerede lurer på hva som kan få noe voksent menneske på virkelig å gi seg i kast med å "programmere" en fjernkontroll, men saken er at det er helt håpløst å ha seks ulike fjernkontroller liggende på stuebordet, spesielt når gjester må gjennomgå et halvdags kurs for å få på TVen.)

Jeg tok for meg fjernkontroll etter fjernkontroll, programmerte i vei, og følte virkelig at jeg utrettet noe fornuftig. Det hele var skremmende enkelt.

Etter to og en halv times intens programmering, og til og med oppsett av intrikate "makroer" som kunne gjøre en rekke tastetrykk om til ett (som f.eks. slå på TVen, forsterkeren og DVD-spilleren, sørge for at TVen havner på rett kanal, få forsterkeren til å lage surround-lyd og spill DVD), var jeg ferdig.

Så krasjet programvaren.

På et tusenedels sekund klarte det medfølgende Windows-programmet å slette alt jeg hadde gjort de siste to og en halv timene.

Hadde jeg hatt det siste lille fnugget av fornuft, ville jeg naturligvis dratt tilbake til Oslo Hi-Fi Center, forlangt pengene tilbake og glemt hele saken.

Men neida.

Jeg begynte på'n igjen.

Ting gikk raskere denne gangen, jeg var ferdig etter halvannen time. Og det hele kræsjet igjen. Og slettet alt jeg hadde gjort. Selv om jeg hadde prøvd å lagre endringene underveis.

Andre akt

Kilden til alt det triste, programvaren som bare ikke ville.
Kilden til alt det triste, programvaren som bare ikke ville. Vis mer

Etter to måneder i skuffen og fant jeg nok en gang frem fjernkontrollen, denne gangen med ny Windows 2000 på PCen istedet for Windows Me.

Eneste forskjellen fra sist gang jeg prøvde, var at jeg denne gangen ble så forbanna at "Take Control" bare med nød og neppe unngikk å bli slengt i veggen.

Før jeg begynte å skrive på denne saken her, har jeg naturligvis nok en gang, for fjerde gang, prøvd å få Take Control til å funke. Nå har det imidlertid kommet ny programvare til fjernkontrollen, programvare som naturligvis er bortimot umulig å få tak i dersom du bor i Norge.

På både Microsofts og Harman Kardons hjemmesider finner man et amerikansk telefonnummer som kan ringes for å få tilgang til CD med programvare, men ingen av disse to firmaene har tatt seg bryet med å legge ut programvaren for nedlasting, eller for den saks skyld oppgi en epost-adresse man kan sende forespørsel til.

Ringer man det opplistede nummeret kommer man først til en labyrint-lignende automatisk telefjontjeneste, og etter å ha vunnet over denne til et menneske som helt tydelig viser at det ikke alltid er USAs skarpeste sjeler som tar seg av kundeservice. I hvert fall kunne vedkommende jeg snakke med meddele at de ikke sendte CDen ut av USA.

Alt stemte, nesten

Enden på visa er at jeg har en av de mest elegante fjernkontrollene jeg har sett. Alle som har oppdaget den (den er såpass stor at det ikke er til å unngå, så sant den ligger fremme) har vært helt enige om at dette er en flott sak. Og forsøk på å bruke den på CD-spilleren min, som allerede var programmert inn fra MS/HKs side, viser jo at den er svært enkel å bruke.

Men hva i h.... hjelper det? Jeg er ikke interessert i en stilig fjernkontroll som kun skal bli den syvende i rekken som ligger fremme på stuebordet. Jeg er ikke interessert i et "lovende" produkt man kan bruke ti timer på ikke å få til å virke. Og jeg er rasende over at jeg har en fjernkontroll til 3800 kroner, som det vitterlig finnes ny programvare til, men som jeg altså ikke klarer å få tak i.

Take Control (jeg blir provosert hver gang jeg ser navnet) har fått gode omtaler en del andre steder. Det vil si at det sannsynligvis finnes mennesker som har fått den til å virke.

Selv har jeg valgt å bytte den ut med en enkel, liten og stygg fjernkontroll til noen få hundre kroner, kjøpte på nærmeste Expert-butikk. Som erstatter alle syv.

Kjekt å ha?

Det er vel ikke særlig vanskelig å innrømme at dette produktet ikke er spesielt kjekt å ha. Det har - i likhet med mange andre "gadgets" - de beste intensjoner, men er i realiteten nokså mislykket ...

Det er vanskelig å uttale seg om status-siden av dette her, bortsett fra at folk som har sett denne fjernkontrollen syntes den var OK, og at ideen var god, men alle har ledd godt (like mye av meg som av fjernkontrollen) når jeg har begynt å legge ut om hvor mange frustrasjoner en såpass liten sak kan gi en vanlig, enkel mann av folket.

Nytteverdien er null, brukervennligheten negativ ...

Er det noe mer å si?

Gå til hovedsiden for Kjekt-å-ha-serien!