Fjerner ikke helsefarlig spillkontroll fra hyllene

- Vi forholder oss til EU-reglene, sier Elkjøp.

<b>HELSEFARLIG:</B> Gioteck SC-1 trådløs PS3-kontroll er en av de tre kontrollene som Forbrukerrådet advarer mot. Foto: ELKJØP
HELSEFARLIG: Gioteck SC-1 trådløs PS3-kontroll er en av de tre kontrollene som Forbrukerrådet advarer mot. Foto: ELKJØP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndkontroller til Nintendo Wii, PlayStation og Xbox er populære julegaver.

Men du bør tenke deg om før du gir slikt til barna. Det viser en undersøkelse som det danske Forbrukerrådet publiserte tidligere denne måneden.

advarer også det norske Forbrukerrådet mot tre av modellene som selges på det norske markedet.

LES OGSÅ: Ti kjekke PlayStation 4-tips

Advarer sterkt mot tre av dem

Disse inneholder kjemikaler som er hormonforstyrrende og kreftfremkallende, ifølge Forbrukerrådet, som derfor fraråder å kjøpe disse produktene.

KREFTFREMKALLENDE: De «uoffisielle» kontrollene er verst, men også Microsofts original inneholder det helsefarlige stoffet Bisfenol A. Foto: EXPERT
KREFTFREMKALLENDE: De «uoffisielle» kontrollene er verst, men også Microsofts original inneholder det helsefarlige stoffet Bisfenol A. Foto: EXPERT Vis mer


Kontrollene som skal inneholde de helsefarlige stoffene er Gioteck SC-1 wireless sports controller til PS3, Pdp Afterglow wireless pro controller til Wii U og PowerA Mini ProEx wired til Xbox 360.

Fjernes ikke fra hyllene

Mens to av kontrollene ikke ser ut til å være spesielt utbredt i Norge, selges Giotechs PS3-kontroller av de store kjedene Elkjøp og Lefdal.

Denne inneholder ifølge Forbrukerrådet både PAHer, klorparafiner, ftalater og bisfenol A. En samlet oversikt over helsefarlige kjemikalier finner du på ErDetFarlig.no.

Lite tyder på at Giotech-spillkontrollen vil bli fjernet fra hyllene med det første.

FRIKJENT: Sonys Dualshock PS3-kontroll er helt fri for giftstoffer. Foto: KOMPLETT
FRIKJENT: Sonys Dualshock PS3-kontroll er helt fri for giftstoffer. Foto: KOMPLETT Vis mer


- Vi forholder oss til enhver tid til EUs strenge reglement og regelverk når det gjelder dette. Kommer det justeringer og pålegg derfra, vil vi selvsagt følge disse, skriver kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp i en tekstmelding til Dinside.

Dinside har i en e-post gjort Giotech på Forbrukerrådets funn, men har så langt ikke mottatt svar.

Kjemikalier: Her er de nye faresymbolene

Tryggest med «offisielle» kontroller

De «offisielle» spillkontrollene til henholdsvis Sony, Nintendo og Microsoft kommer forholdsvis greit ut av undersøkelsen.

Det er utvilsomt de uoriginale produktene som er verstingene på helsefarlige stoffer.

GIFTFRI: Nintendos Wii Remote Plus til Wii og Wii U er 100 prosent trygg. Foto: SIBA
GIFTFRI: Nintendos Wii Remote Plus til Wii og Wii U er 100 prosent trygg. Foto: SIBA Vis mer


Nintendo Wii Remote Plus til Wii U/Wii, Sony Dualshock 3 wireless controller til PS3 er de eneste som blir helt frikjent i undersøkelsen.

Disse inneholder ingen farlige stoffer.

De verste stoffene: Her er kjemikaliene du bør se opp for

Kreft, overvekt og nedsatt sexlyst

De øvrige «offisielle» kontrollene inneholder alle Bisfenol A, som ifølge ErDetFarlig.no både er skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt og kan skade evnen til å få barn.

Stoffet kan i tillegg være hormonforstyrrende og er skadelig for livet i vann.

Microsofts PowerA MiniSeries med ledning til Xbox One inneholder i tillegg såkalte PAH-stoffer (polysykliske aromatiske hydrokarboner), som regnes som giftige og kreftfremkallende.

- Regelverket er ikke godt nok

VIL UTVIDE: Fagdirektør Gunstein Gunstein Instefjord mener reglene for leker også burde gjelde spillkontroller. Foto: FORBRUKERRÅDET
VIL UTVIDE: Fagdirektør Gunstein Gunstein Instefjord mener reglene for leker også burde gjelde spillkontroller. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Stoffene som er funnet i de røde produktene er helseskadelige, flere av dem er kreftfremkallende og hormonforstyrrende. De farlige stoffene kan overføres fra produkter som vi er i kontakt med. Av den grunn er disse stoffene forbudt i leker, men spillkonsoller er ikke definert som leker i regelverket, skriver Forbrukerrådet i sin pressemelding.

Fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel Gunstein Instefjord hos Forbrukerrådet har tidligere uttalt at dagens regelverk ikke godt nok.

Han mener det ikke er akseptabelt at spillutstyr som barn gjerne bruker i timevis ikke er underlagt de samme kjemikaliereglene som leker.

LES OGSÅ:
Slik skjuler bransjen E-stoffer i norsk ferdigmat
Giftstoffer funnet i mikropopkorn
Plastredskaper kan være helsefarlige