Fjerne røde øyne fra digitale bilder?

Spørsmål

Fjerne røde øyne fra digitale bilder?

Hei,

Jeg har fått meg digitalt kamera og fotoskriver. Jeg tar en del portretter som jeg skriver ut, men svært ofte får personene på bildene røde øyne. Finnes det noen enkel måte å fjerne røde øyne fra fotografiene ved hjelp av et program for bildebehandling? Håper du har en løsning.

mvh Jenny S.

Datadoktoren svarer:

Problemer med røde øyne oppstår ofte som et resultat av at pupillene er store i det bildet blir tatt, for eksempel i dunkel belysning. Mange kameraer har funksjoner for å minske risikoen for røde øyne, for eksempel ved hjelp av korte lysglimt et par sekunder før bildet blir tatt. Disse lysglimtene får pupillene til å trekke seg sammen, og sjansene vil dermed bli større for at resultatet blir vellykket.

Men det er ikke alltid det går så bra. Noen kompaktkameraer har for eksempel blitzen svært nær objektivet, noe som øker sjansene for røde øyne betraktelig. Dersom personen som blir fotografert i tillegg har blå øyne, øker sjansene ytterligere.

Skreddersydd programvare

I en del tilfeller er den eneste løsningen å etterbehandle bildet på en eller annen måte. Det finnes etterhvert en rekke muligheter for å utføre denne korrigeringen digitalt ved hjelp av spesiallaget programvare. Hvis du i tillegg har en god fotoskriver, kan bildene dine få ny verdi etter noen raske korrigeringer. Dette gjelder selvsagt også bilder som er tatt med vanlig kamera, dersom du kan overføre dem digitalt ved hjelp av en skanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dialogboksen viser deg bildet før og etter endringene
Dialogboksen viser deg bildet før og etter endringene Vis mer

Bildebehandlingsprogrammet Paint Shop Pro kan vise seg å være programmet som kan redde deg. Siste versjon (7.0) har innebygde funksjoner for å optimalisere fotografier, og deriblant finnes verktøyet "Red Eye Removal" som undertegnede bruker til formålet.

Selve verktøyet fremstår i form av en dialogboks, som viser deg bildet slik det er før justeringene til venstre, og forhåndsvisning av resultatet til høyre. På den måten kan du prøve ut forskjellige effekter og se konsekvensene umiddelbart.

Marker det røde området
Marker det røde området Vis mer
Velg farge og tone
Velg farge og tone Vis mer

Først må du markere ut selve pupillen, eller området av øyet som er rødt. Dette gjør du enkelt ved å klikke å dra ut en passende sirkel og flytte denne til det aktuelle området av øyet. Deretter kan du foreta en rekke valg fra de forskjellige feltene i dialogboksen. Du må angi hvilken farge og toning vedkommende har på øynene, samt kraftigheten på iris og pupill.

I tillegg har du en rekke innstillinger i dialogboksen som lar deg finjustere resultatet. Her må du prøve deg fram. Når du er fornøyd, klikker du OK, og endringene er utført.

Billig og bra utstyr

Digitale kameraer, skannere og fotoskrivere har blitt betydelig bedre og billigere den siste tiden, og begynner å nå et prisnivå som er overkommelig for de fleste.

Nå er det bare å skrive ut bildet!
Nå er det bare å skrive ut bildet! Vis mer

Personlig bruker jeg en Epson Stylus Color 880 til utskriftene. Dette er ikke en ren fotoskriver, men kombinert med riktig fotopapir produserer den likevel utskrifter med lang levetid og fotografisk kvalitet i de fleste tilfellene. Denne koster i skrivende stund rundt 2.000 kroner, og er etter vår mening det beste skriverkjøpet i denne prisklassen.

Paint Shop Pro 7.0 er i tillegg et kraftig program for behandling og manipulering av bilder, og kan lastes ned og brukes fritt i 30 dager fra denne adressen. Hvis du ønsker å bruke programmet etter denne prøveperioden, koster det rundt tusenlappen for fullversjonen, med instruksjonsbøker og tilleggsmoduler. Denne pakken får du bestilt fra Pro Soft her i Norge.