Fjern standard-appene i Windows 10

Liker du ikke de nye appene? Her er en måte å bli kvitt dem på.

<B>RYDDETID</B>: Nesten alle standard-appene i Windows 10 kan slettes, men ikke via høyreklikk-menyen.
RYDDETID: Nesten alle standard-appene i Windows 10 kan slettes, men ikke via høyreklikk-menyen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsofts app-univers ble introdusert med Windows 8. Den gang ble de kalt Metro-apper, senere Modern UI-apper, og nå ganske enkelt Windows-apper.

Slik fungerer de

Appene skiller seg fra vanlige Windows-programmer på flere måter. For det første har de et felles design-uttrykk, med retningslinjer for bruk av fonter og farger. For det andre skalerer de mye bedre til forskjellige skjermoppløsninger, og skal også kunne brukes like enkelt med fingerberøring som med musebruk.

Windows 10 kommer med en rekke nye standard-apper, deriblant Kamera, Kalender, Groove Musikk, E-post og Kart. Apper som du installerer fra Windows Store kan du enkelt avinstallere ved å høyreklikke på ikonene, men dette gjelder ikke disse standard-appene.

Krever egne metoder

Det er likevel mulig å avinstallere dem, hvis du av forskjellige grunner skulle ønske det. Den enkleste metoden er å bruke et tredjepartsverktøy, som gratisprogrammet Windows 10 App Remover:

image: Fjern standard-appene i Windows 10


Totalt 23 apper kan avinstalleres på denne måten. Alle kan senere installeres fra Windows Store, dersom du skulle angre deg.

Edge-nettleseren og Cortana er imidlertid så tett knyttet til basisfunksjonalitet i operativsystemet, at de av den grunn ikke avinstalleres.

Pussig nok kan Windows Store-appen i seg selv avinstalleres, noe du av naturlige årsaker ikke bør gjøre. Skulle du likevel være så uheldig å gjøre det, kan du kjøre programmet Windows PowerShell som administrator (høyreklikk programikonet), og lime inn følgende kommando:

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Dette vil installere alle standard-appene på nytt.

Koster ikke noe

Du kan laste ned programmet fra denne siden (i skrivende stund er WXAR_1.2.exe siste versjon av programmet, som for ordens skyld er kontrollert for uhumskheter).

Les også:
Flere Slik gjør du det-artikler
Alt om Windows 10